Eigenschappen en het ontstaan van diamant

Diamant eigenschappen

Diamanten worden al eeuwen begeert door hun schoonheid. Om die reden worden ze vaak gebruikt in sieraden als symbool van schoonheid en liefde. Het woord diamant komt van het Griekse woord ‘adamas’ wat staat voor onoverwinnelijk en onverslaanbaar. Naast de schoonheid zijn er meerdere elementen die diamanten aantrekkelijk maken.

Hoe ontstaat een diamant

Diamanten worden gevormd door enorme druk en warmte. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan in de buurt bij de kern van de aarde. Op 200 kilometer diepte ontstaat een enorme druk en een hoge temperatuur van ongeveer 2000 graden Celsius.

Hierdoor kristalliseren koolstofdeeltjes waardoor grafiet ontstaat. Grafiet bestaat ook uit zuivere koolstof en hierdoor ontstaat diamant. Diamanten worden vaak gevonden bij vulkanen. Dit komt omdat vulkanisch gesteente uit de kern van de aarde wordt gespuwd en hierbij diamanten meeneemt naar het oppervlak.

Eigenschappen van diamanten


Samenstelling van diamant

Diamanten bestaan uit één atoom koolstof. Grafiet heeft een soortgelijke samenstelling alleen zijn de atomen in een diamant dichter met elkaar verbonden.


Hardheid van diamant

Een bekende eigenschap van diamant is dat het enorm hard is. Friedrich Mohs heeft een schaal van 1 tot 10 gemaakt om de hardheid van mineralen aan te geven. Diamant heeft de hoogste waarde van 10 op deze schaal. Hieronder vindt u de schaal van Mohs.

1 tot 2 = zacht
3 tot 7 = middel hard
8 tot 10 = edelsteenhard

Doordat diamant zo hard is, wordt het ook veel in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld te boren.


Splijtbaar

Diamanten kunnen vaak worden verdeeld in vier delen. Bij vele kristallen en edelstenen is dit vaak niet mogelijk.


Isolerend

Diamant is een slechte geleider. Deze eigenschap wordt ook vaak gebruikt binnen de industrie. Diamanten worden gebruikt als isolator om stroom te blokkeren of juist om stroom toe te staan. Ook geleidt diamant warmte vijf keer sneller dan koper.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u uw diamant wilt laten taxeren, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie.

Uw diamanten ook gratis laten taxeren?

Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt

Uw diamanten gratis laten taxeren?

Vind een locatie bij u in de buurt


Lees meer over:

Samenstelling
Hardheid
Splijtbaar
Isolerend
Facetten van diamanten
Vormen van diamanten
Historie van de diamant

Waarom het Goudwisselkantoor?:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs