Diamant zuiverheid (clarity)

De zuiverheid van diamanten

De zuiverheid van diamanten wordt bepaald door de onzuiverheden in de diamant. Deze onzuiverheden worden ook wel inclusies genoemd en zijn met het blote oog slecht of niet zichtbaar. Om de zuiverheid van een diamant te bepalen, wordt een microscoop of een loep die 10 keer vergroot gebruikt.

Onzuiverheden in diamanten zijn vaak kleine zwarte puntjes. Dat diamanten onzuiverheden bevatten is heel normaal aangezien het een natuurproduct is. Diamant zuiverheid wordt in het Engels aangeduid met clarity. Hoe hoger de zuiverheid van een diamant is, hoe hoger de waarde van de diamant. Diamanten die foutloos zijn (flawless) zijn zeer zeldzaam.

De zuiverheid van een diamant vaststellen is een lastig proces. Elke diamant wordt namelijk apart beoordeeld op zuiverheid. Op deze pagina worden de verschillende zuiverheden van een diamant uitgelegd.

Gratis de zuiverheid van uw diamanten laten bepalen?

Vind een kantoor bij u in de buurt

Bij Diamantwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties door heel Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs

Flawless & Internally flawless | FL & IF

Diamant-zuiverheid-FL-IF-Diamantwissekantoor

De zuiverste diamanten hebben de kwalificatie FL wat voor flawless staat. Deze diamanten zijn zeer zeldzaam en hebben geen interne en externe fouten. Een diamant met de kwalificatie IF (internally flawless) heeft ook geen interne fouten maar kan wel kleine vlekken aan de oppervlakte vertonen.

Very Very Slightly Included | VVS1 & VVS2

Diamant-zuiverheid-vvs1-vvs2-Diamantwisselkantoor

Diamanten met zuiverheid VVS1 zijn zeer helder. VVS staat voor very very slightly included en deze hebben dus bijna geen inclusies. De inclusies op de diamant zijn met het blote oog niet waarneembaar en bevinden zich op het paviljoen. Bij diamanten met de zuiverheid VVS2 zitten de inclusies op de bovenkant van de diamant.

Very Slightly Included | VS1 & VS2

Diamant-zuiverheid-vs1-vs2-Diamantwisselkantoor

Diamanten met zuiverheid VS1 of VS2 zijn zeer geschikt. VS staat voor very slightly included en deze diamanten bevatten dus weinig zichtbare inclusies. De inclusies op de diamant zijn niet zichtbaar met het blote oog en kunnen makkelijk worden gemaskeerd door extra facetten te slijpen. Bij step cut diamanten zijn deze wellicht beter zichtbaar.

Slightly Included | S1 – S2 -S3

Diamant-zuiverheid-SI1-SI2-Diamantwisselkantoor

De zuiverheid van de meeste diamanten is S1, S2 of S3. De s staat voor slightly wat voor bijna geen inclusies staat. De onzuiverheden in deze diamanten zijn alleen zichtbaar met een loep die 10 keer vergroot. Dit soort diamanten bevat kleine imperfecties en microscopische fouten en dit zijn vaak kleine puntjes of wolkjes.

Pique | P1 – P2 – P3

Diamant-zuiverheid-I1-I2-I3-Diamantwisselkantoor

De pique is de minst zuivere diamant en wordt ook wel included genoemd. De inclusies zijn makkelijk waarneembaar met een loep en hebben invloed op de schittering en het vuur van de diamant. Door deze inclusies is de diamant gevoelig en kan deze sneller breken.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Het Diamantwisselkantoor is onderdeel van Goudwisselkantoor. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 vestigingen door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis de prijs van uw diamanten laten bepalen?

Vind een kantoor bij u in de buurt

Meer informatie over:

Karaat

Kleur

Vormen

Slijpen