Maatregelen omtrent het coronavirus

Diamant slijpsel (diamant cut)

Diamant slijpsel is onderdeel van de 4 C’s

De diamant cut (diamant slijpsel) is onderdeel van de 4 C’s. Het slijpsel van een diamant wordt beoordeeld op drie verschillende onderdelen. Dit zijn proporties, afwerking en symmetrie. Deze waardes verschillen per slijpvorm, worden meegenomen bij het beoordelen van de diamant en staan ook vermeld op het certificaat. Er zijn 4 kwaliteitsnormen namelijk excellent, very good, good en fair.

Klik hier voor meer informatie over:

Gratis uw diamanten laten beoordelen?

Vind een kantoor bij u in de buurt

Bij Diamantwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs

Diamant proporties

De proporties bepalen de schittering van de diamant. De facetten moeten in balans zijn voor een ideale verdeling. Deze worden weergegeven in procenten en graden van de totale diameter. De dikte van de rondist wordt soms ook aangegeven met small, medium of thick. Voor elke norm zijn de juiste percentages en graden vastgelegd. Bij sommige certificaten worden deze in een afbeelding getoond zoals in onderstaande afbeelding te zien is.

Als u uw diamant via HRD Antwerp laat certificeren, worden deze gegevens getoond bij de technische informatie.

Proporties-diamant-Diamantwisselkantoor

Diamant afwerking

De afwerking van de diamant zorgt voor de schittering en de reflectie van de diamant. Dit wordt uitgevoerd door een zogeheten gem cutter.

In het geval van een ruwe diamant worden de andere C’s eerst bekeken. Dit zijn:

 • Carat: hoeveel karaat kan er uit een ruwe diamant worden gehaald
 • Color: is het een witte of gekleurde diamant
 • Clarity: hoe zuiver is de diamant.

Als dit duidelijk is, worden de facetten en sneeën geslepen. Hierna wordt de diamant gepolijst waardoor de lijnen van de facetten beter zichtbaar worden. Een diamant die goed is gepolijst reflecteert het licht beter.

De volgende kwalificaties zijn mogelijk:

 • Excellent: de diamant is perfect afgewerkt en de lijnen zijn niet zichtbaar
 • Very good: de lijnen zijn extreem moeilijk te vinden
 • Good: de lijnen zijn moeilijk te vinden met een loupe
 • Fair: de lijnen zijn goed waarneembaar met een loupe

Diamant symmetrie

De symmetrie van een diamant wordt bepaald door de verschillende proporties die hiervoor aan bod zijn gekomen. De diamant hoort binnen bepaalde afmetingen te blijven. Als dit niet het geval is, heeft het gevolgen voor de schittering van de diamant. Ook de symmetrie van een diamant wordt gekwalificeerd als excellent, very good, good of fair. Deze informatie wordt ook op het certificaat gezet.  

Perfect geslepen diamant

Goed-geslepen-symmetrische-diamantPerfect-geslepen-diamant

Een diamant met de perfecte verhoudingen wordt excellent genoemd. Hier zijn de breedte en de hoogte dus in goede verhouding geslepen. Hierdoor valt het licht over de hele diamant binnen en kaatst weer naar boven. De schittering is hierdoor breed en goed verdeelt over de bovenkant van de diamant.

Te lang geslepen diamant

Te-lang-geslepen-diamantTe-lang-geslepen-diamant

Een diamant die te diep gesneden is, heeft een smalle tafelbreedte en een hoge diepte. Het probleem hiervan is dat het licht vanaf de kroon niet meer gecentreerd naar buiten wordt gebracht. Hierdoor komt de reflectie van het licht niet goed naar boven.

Te kort geslepen diamant

Te-kort-geslepen-diamantTe-kort-geslepen-diamant

Een kort geslepen diamant is korter in de diepte maar heeft gemiddeld een bredere diameter. In dit geval wordt de reflectie afgebroken en verschijnt er alleen een schittering op de kronen in plaats van op de tafel. Het licht gaat dus niet omhoog maar wordt afgebroken.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Het Diamantwisselkantoor is onderdeel van Goudwisselkantoor. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 vestigingen door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een kantoor bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Karaat

Kleur

Zuiverheid

Vormen