Waarde van een diamant bepalen met de 4 C’s

Hoe bepaal ik de waarde van een diamant

Om de waarde te bepalen van een diamant wordt deze door de vier C’s gegradeerd:

Direct de waarde van uw diamanten laten berekenen door één van onze diamantairs?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair


De kleur (color) van een diamant

Diamant wordt op kleur gegradeerd door de diamantair van Goudwisselkantoor. Deze maakt gebruik van een set Masterstones. In deze set zitten verschillende stenen die als voorbeeld dienen. Om de diamanten op kleur te graderen, worden de verschillende stenen met elkaar vergeleken. De diamantair zal zo de kleur van de diamant vaststellen. De kleur van de diamant wordt uitgedrukt in letters. Diamanten met de letter D behoren tot de beste kwaliteit. Deze diamanten zijn wit en helder van kleur. Uiteraard zijn deze diamanten zeer zeldzaam. De kleuren N-Z behoren tot de laagste kwaliteit en zijn ook geler. Naast de kleur van de diamant moeten we ook rekening houden met de andere 3 C’s. Cut (slijpvorm), carat (karaat) en clarity (zuiverheid of wel de kwaliteit).

Diamantwisselkantoor-Kleur-van-de-diamant

Meer informatie over de kleur van diamant.


De slijpwijze (cut) van een diamant

De Cut van de diamant wordt het maaksel genoemd. De kwaliteit van het maaksel is onderverdeeld in drie onderdelen. De proporties, afwerking en de symmetrie. Bij elke slijpvorm wordt naar deze drie criteria gekeken.

Zo ook bij de meest bekende geslepen vorm. De briljant geslepen diamant. Deze diamantvorm wordt ook wel de round brilliant cut genoemd. Deze slijpvorm heeft 57 facetten. De briljant is populair door zijn mooie schittering. De facetten laten de stenen fonkelen. De vorm van de diamant heeft niet zoveel invloed op de waarde. Het is ten slotte een kwestie van smaak. De wijze van het plaatsen van de facetten heeft wel invloed op de waarde. Het goed plaatsen van de facetten heeft invloed op de kwaliteit dus ook de waarde.

Proporties (proportion) van het slijpen

diamantwisselkantoor-slijpsel-proporties

Afwerking (polish) van het slijpen

diamond-ideal-excellent-very-good-cut
Ideal excellent very good cut

diamand-shallow-good
Shallow good

diamand-deep-Fair-Poor
Deep Fair Poor

De symmetrie (symmetry) van het slijpen

diamant-te-lang-geslepen
Diamant te lang geslepen

diamant-te-kort
Diamant te kort

Symmetrie-van-het-slijpsel
Symmetrie van het slijpsel

Meer informatie over het slijpsel van een diamant.

Karaat (carat)

Het aantal karaat van een diamant wordt bepaald door het gewicht van de diamant. Een diamant van 1 karaat bestaat uit 100 punten. Een diamant van 0.5 karaat bevat dus 50 punten. Voor een exacte bepaling van de karaten van een diamant hebben wij in ons Goudwisselkantoor speciale meetapparatuur.

Diamantwisselkantoor Bepalen van het karaat

Meer informatie over het karaat van een diamant.

Diamant zuiverheid (clarity)

De zuiverheid zegt iets over de uitstraling van de diamant. Het is het beste wanneer deze helder en vrij is van onzuiverheden, ook wel inclusies genoemd. Echter, deze zijn met het blote oog slecht zichtbaar zodat je met een loep van 10 x vergroting hier zorgvuldig naar moet kijken.

De clarity van een diamant zegt iets over de schoonheid. De zuiverheid wordt bepaald door de helderheid en de inclusies (insluitsels). Een diamant die vrij is van insluitsels wordt ook wel loepzuiver, flawless genoemd. De onzuiverheden zijn met het blote oog niet waarneembaar. Dit is alleen maar te zien onder een loep die 10x vergroot. Het moet dan ook zeer zorgvuldig worden bekeken.

Onzuiverheden in diamanten zijn vaak kleine zwarte puntjes. Dat diamanten onzuiverheden bevatten is heel normaal. Diamant is immers een natuurproduct. Het aantal onzuiverheden in een diamant bepalen de clarity en dus ook de waarde. Zo kan het zijn dat een grotere diamant met meer onzuiverheden goedkoper is dan een kleinere met minder onzuiverheden.

De beste zuiverheid van diamanten wordt aangeduid met IF of LC. Deze afkortingen staan voor Internally Flawless of Loupe Clean. Er wordt ook wel eens F voor Flawless gebruikt (krasvrij). Door gebruik kan de diamant veranderen in een IF of LC.

Andere zuiverheden worden aangeduid met de letters VVS (VVS1 en VVS2) wat Very Very Slightly Included betekent, VS (VS1 en VS2) wat Very Slightly Included betekent, SI (SI1, SI2 en SI3) wat Slightly Included betekent en ten slotte P (P1, P2 en P3) wat Piqué betekent. Een Piqué diamant heeft zichtbare onzuiverheden.

Waarde bepalen Zuiverheid Clarity van diamant

Meer informatie over de zuiverheid van een diamant.

Waarde van diamanten

De waarde van diamanten is, zoals beschreven, afhankelijk van de 4 C’s. Colour, Cut, Carat en Clarity. Naast de kwaliteit van de diamant is ook de internationale diamantprijs van belang. De koers bepaalt de waarde van een diamant en is dus aan schommelingen onderhevig.

Kleine diamanten met een laag karaat hebben weinig waarde. Het kan voorkomen dat kleine diamantjes (0.3 karaat) verwerkt zijn in sieraden zoals een collier. De totale waarde van het sieraad gaat dan een rol spelen. De aanschafwaarde van dergelijke sieraden is vaak namelijk erg hoog. Het maken van sieraden met diamanten is een tijdrovend proces. De kosten van het smeden, zetten van de diamanten en de marge van de verkopende partij maakt dat het verschil bij verkoop best groot kan zij. Ook de invloed van de diamantprijs kan een rol spelen.

Overzicht waarde bepaling volgens het HRD

4 C's-waarde-van-de-diamant-bepalen

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt bepalen, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om de waarde van uw diamant te bepalen. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres. Ook gratis en vrijblijvend een waardebepaling van uw diamant? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Weten wat uw diamant waard is?