Hoe wordt de diamantprijs bepaald

De diamantprijs

De prijs van een diamant wordt beïnvloed door de kwaliteit van de diamant, vraag en aanbod binnen de markt en het karaat van de diamant.

Ook is de prijs van diamanten afhankelijk van de volgende factoren:

Gratis de prijs van uw diamanten laten bepalen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair


Diamantprijs en karaat | Carat

Het karaat van diamanten wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de diamant. Een diamant van bijvoorbeeld 1 karaat weegt 200 milligram en bestaat uit 100 puntjes. De diamantprijs stijgt extreem boven de 1 karaat omdat grotere diamanten zeldzamer zijn. Het verschil tussen een diamant van 0.9 en 1 karaat is ook al behoorlijk. Hoe hoger het karaat, hoe groter de verschillen tussen diamanten met dezelfde eigenschappen.


Diamantprijs en kleur | Color

De kleur van een diamant loopt van D tot Z. D is de beste kleur en deze is extreem wit. De categorieën N tot Z hebben een gele kleur. Diamanten met kleur D tot F zijn zeer zeldzaam en om die reden een stuk duurder. Dit is dus een belangrijk aspect voor het bepalen van de diamantprijs.


Diamantprijs en zuiverheid | Clarity

Diamanten met een hoge zuiverheid gradatie zijn zeer zeldzaam. De diamantprijs van deze diamanten ligt dan ook vele malen hoger dan die van diamanten met een mindere kwaliteit. De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de inclusies (zwarte puntjes). Hoe minder zwarte puntjes in de diamant zitten, hoe duurder deze is. Diamanten zonder fouten (FL – IF) zijn zeer zeldzaam en extreem veel duurder dan die van een mindere kwaliteit.

De meest voorkomende zuiverheid is VVS1 – VVS2 en VS1 – VS2. De diamantprijs van een diamant met 1 karaat met een lage helderheid kan dus lager zijn dan een diamant van 0.9 karaat in een hoge helderheidsgradatie. Diamanten die veel fouten bezitten worden vaak verkocht aan de industrie.


Diamantprijs en slijpvorm | Shape

Er zijn vele vormen waarin diamanten worden geslepen. De briljant geslepen diamant is de meest verkochte variant. Tijdens het slijpen van een briljant geslepen diamant, gaat er veel van de ruwe diamant verloren. Dit is tegenstelling tot bijvoorbeeld een emerald diamant. Vaak wordt de shape, diamant vorm, en de Cut, de slijpwijze, door elkaar gehaald. De slijpvorm van een diamant heeft ook invloed op de waarde maar heeft niks met de kwaliteit te maken.

Diamantprijs en slijpwijze | Cut

De kwaliteit van het slijpen van een diamant is een zeer belangrijk onderdeel van de 4 C’s. Het is ook het meest ingewikkelde onderdeel van het graden van een diamanten. Met de Cut wordt niet de vorm van de diamant bedoelt maar de wijze waarop de diamantslijper de facetten heeft geslepen en gepolijst. Hoe beter geslepen hoe mooier de diamant schittert in het licht en er een gelijkmatige verdeling is van donkere en heldere gebieden.

Vaak worden diamanten minder goed geslepen om meer karaten uit een steen te halen. Zo kan het zijn dat een slecht geslepen diamant meer karaten heeft maar goedkoper is dan een kleinere diamant met een hoger kwaliteit slijpsel. Deze verschillen zitten vaak in de dikte van de rondist en de kollet.

De kwaliteit van het slijpsel, de cut van de diamant, is onderverdeeld in 3 elementen.

Proportion: de ideale verdeling van de facetten
Polish: het polijsten van de facetten
Symmetry: de verhouding van de diamant.

Elk element wordt beoordeeld. Deze worden op het certificaat aangeduid met de volgende waardes.

• Excellent
• Very good
• Good
• Fair
• Poor

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Voor een taxatie van diamanten bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. Een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.