Radiant geslepen diamant

De radiant geslepen diamant

De radiant geslepen diamant wordt door velen ook wel een fancy geslepen diamant of moderne diamant vorm genoemd. Een prachtige slijpvorm die het beste van de emerald slijpvorm en de rond geslepen briljant combineert. Want net als de ronde briljant heeft de radiant een prachtige schittering en vuur in een toch klassieke vorm.

De radiant slijpvorm wordt veel gebruikt in verlovingsringen en trouwringen. De meestal vierkante vorm is fraai te combineren met andere slijpvormen.

Ook lijkt de steen optische groter door de vorm dan een rond geslepen briljant in hetzelfde karaat. Dit komt vaak door optisch bedrog van de vorm. Een radiant geslepen diamant lijkt namelijk groter dan een ronde briljant door de langere diagonale afmeting. En dat is wat de meeste mensen mooier vinden voor een ring. Een bijkomend voordeel is dat een radiant vaak goedkoper is dan een ronde briljant.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw radiant geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

De geschiedenis van de radiant geslepen diamant

Meester-diamantenslijper Henry Grossbard werkte al 30 jaar als diamantslijper. Hij wist dat veel mensen de vierkant geslepen diamanten erg mooi vonden. Maar vierkante en rechthoekige diamanten waren allemaal step cut geslepen. Diamanten die in een stepcut zijn geslepen zijn een beetje glazig en hebben niet die schittering die iedereen wil. Deze slijpvormen hebben minder facetten.

Jaren lang heeft Henry Grossbard geïnvesteerd om de perfecte nieuwe vierkante vorm te creëren. Door diamanten van hoge kwaliteit te gebruiken wist hij de step cut en de briljant cut eindelijk te combineren.

Het idee was om de klassieke en elegante emerald te combineren met de schittering van een rond geslepen diamant. Deze wereldprestatie werd in 1977 getoond aan de wereld. De radiant geslepen slijpvorm.

Maar Henry was nog niet klaar. Hij perfectioneerde de Radiant slijpvorm in 1981. Een vierkant of rechthoekige diamant met 70 facetten. Een grote prestatie die veel indruk maakte in de diamantindustrie. Het slijpen van een goede radiant geslepen diamant vraagt veel ervaring en kunde van een diamantslijper. Een niet goed geslepen radiant kan grote invloed hebben op de schittering. Alle radiant geslepen diamanten van de Radiant Cut Diamond Company zijn de standaard en mogen we de Original Radiant Cut noemen.

De diamanten in een vierkante of rechthoekige vorm worden veel gebruikt in verlovingsringen, trouwringen of hangers. Voorbeelden van vierkante of rechthoekige vormen zijn de Cushion, Prinses, Emerald en de Asscher slijpvorm.

Bij het uitzoeken van een diamant zult u ervaren dat de schittering, vuur en  helderheid van de radiant vorm niet te evenaren is. Dit komt door de briljant geslepen facetten aan de onderkant. Prachtig om solitair in een ring te zetten of te combineren met baguette of rond geslepen stenen.

De briljant geslepen Radiant | Verdeling van de facetten

De Radiant geslepen diamantvorm is de eerste vierkante diamant met briljant geslepen facetten op de kroon en op het paviljoen. De radiant heeft in totaal 70 facetten maar er zijn ook radiant geslepen diamanten met 62 facetten. Het verschil zit in het aantal facetten op de paviljoen, de onderzijde van de diamant.

Het hoge aantal facetten, sneeën die worden geplaatst door de diamantslijper, maakt de radiant zo bijzonder. Het venster van de tafel is nog steeds vrij groot maar is kleiner dan een emerald. Door de vele facetten vallen kleine insluitsels minder op.

Het aantal facetten van een radiant geslepen diamanten vindt u hieronder:

Facetten-radiant-geslepen-diamant

De verschillende ratio’s van een radiant

Bij veel vierkante en rechthoekige slijpvormen zijn er verschillende ratio’s, verhoudingen, te vinden. Een perfect geslepen vierkante radiant heeft een verhouding van 1 tot 1.05. De meer rechthoekige radiant geslepen diamant heeft een verhouding 1.2 tot 1.3. De eerste radiantgeslepen diamanten hadden een verhouding van 1.5 net als de emerald. Later werden de meer vierkante radianten populairder omdat ze groter lijken dan de ronde briljant geslepen diamant.

Op de afbeelding hieronder ziet u een groot verschil tussen vierkante en smalle rechthoekige radiant geslepen stenen. Zo kan een steen met hetzelfde karaat er toch anders uitzien.

Ratio's-radiant-geslepen-diamant

Bow-tie effect bij een radiant geslepen diamant

De meer rechthoekige geslepen diamanten hebben sneller een Bow-tie effect dan de rechthoekige en rond geslepen stenen. Dit effect is alleen met het oog zichtbaar en wordt niet beoordeeld in certificaten zoals de HRD, GIA of IGI.

Het Bow-tie effect wordt veroorzaakt door kleine imperfecties in het slijpen. Het licht wordt niet goed weerkaatst en veroorzaakt een schaduw in het midden van de steen. Deze zwarte plekken lijken een beetje op een vlinderstrikje en zijn vaak zichtbaar wanneer de steen wordt gekanteld. Het hoeft niet altijd nadelig te zijn want het is ook een kwestie van smaak. Bij de meeste radiant geslepen diamanten valt het niet echt op. Worden de schaduwen te zwart dan is deze steen niet aan te raden.  In de afbeeldingen hieronder wordt het verschil getoond van een radiant met bow-tie effect en zonder.

bow-tie-radiant-geslepen-diamantbow-tie-effect-radiant-geslepen-diamant

Voordelen bij een radiant geslepen diamant

 • Het voordeel van het hoge aantal facetten van de radiant is dat insluitsels minder opvallen dan bij de emerald geslepen diamant of andere diamantvormen.
 • Door de schittering valt een gelige kleur minder op. Er worden ook wel ronde diamanten herslepen in een radiant slijpvorm.
 • De schuine hoeken hebben als voordeel dat ze minder gevoelig zijn voor chippen. Prinses geslepen diamanten hebben dat immers wel. Een radiant kan dus in verschillende zettingen worden geplaatst.
 • Het radiant slijpsels heeft minder afval tijdens het slijpen en is daarom goedkoper dan bijvoorbeeld een rond briljant geslepen diamant in hetzelfde karaat.
 • De radiant lijkt optisch groter dan een rond geslepen briljant.
 • Geen enkele vierkante of rechthoekige slijpvorm heeft zoveel schittering en vuur.
 • De prijs kan interessant zijn. Die ligt vaak lager dan een rond geslepen diamant.

Diamond grading van een radiant geslepen diamant

Diamanten worden gegrade door instituten die diamanten beoordelen op kwaliteit zoals kleur en slijpwijze. De radiant wordt op een certificaat ook  wel Cut-Connered Rectangular modified briljant genoemd in plaatst van radiant. Bij een radiant is de symmetrie erg belangrijk. Fouten, vooral bij de schuine hoeken, zijn vaak direct zichtbaar met het blote oog.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Ovaal

Hart

Peer

Emerald

Cushion

Baguette