Prinses geslepen diamant

De prinses geslepen diamant

De prinses geslepen diamant is een populaire slijpvorm. Deze is na de briljant geslepen diamant de meest voorkomende slijpvorm. De prinses geslepen diamant wordt vaak in gouden ringen gezet en heeft door de hoekige vorm veel zet-mogelijkheden.

Diamantwisselkantoor-prinses-geslepen-diamant-zijkantDiamantwisselkantoor-prinses-geslepen-diamant-bovenkant

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw prinses geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

De geschiedenis van de prinses geslepen diamant

In 1961 slijpt de Diamantslijper Arpad Nagy in Londen de eerste zogeheten ‘profile cut’. Deze profile cut is de eerste aanzet tot de uiteindelijke prinses geslepen diamant. Dit werd een combinatie tussen de step cut en de briliant cut.

In 1971 wordt de barion cut geslepen door Basil Watermeijer. Hij is een Zuid-Afrikaanse diamantslijper die zijn vrouw een cadeau wilde doen. Hij werkt meer dan 15 maanden aan het ontwerp en heeft haar naam aan het slijpsel toegevoegd en noemde deze de barion. Deze diamant wordt rechthoekig geslepen met ronde hoeken. Door dit te combineren met 62 facetten krijgt de diamant meer schittering en gewicht. Er zijn meerdere slijpvormen met dezelfde patronen zoals de radiant en de quadrillion.

Prinses-geslepen-diamant-barion-cut

In 1979 zijn er drie diamantslijpers die een vierkant geslepen diamant combineerden met de kenmerken van een rond geslepen briljant. Betzalel Ambar, Ygal Perlman en Israel Itzkowitz namen op dat moment voor het eerst de naam prinses cut aan.

Facetten van een prinses geslepen diamant

Een prinses geslepen diamant lijkt veel op een ruwe diamant. Het voordeel hiervan is dat er minder verlies optreedt tijdens het slijpen. Bij een rond geslepen briljant is er bijvoorbeeld een verlies van ongeveer 50% terwijl dit bij een prinses geslepen diamant slechts 10 tot 20% is. De prinses geslepen diamant kent tussen de 56 en 76 facetten waardoor een goed geslepen diamant prachtig schittert.

De prinses geslepen diamant heeft twee verschillende slijpwijzes. Dit zijn de French corner en de Bezel corner. De verschillen zijn te zien aan de bovenkant van de diamant en worden hieronder toegelicht.

De French cut

Bij de French cut zijn de hoeken slank en daarom meer gevoelig voor inclusies in de punten. Daardoor is de French cut gevoeliger en zal deze sneller beschadigen. Op de onderstaande afbeelding zijn de verschillen te zien vanaf de bovenkant van de diamant. De middelste afbeelding toont de originele French cut aan terwijl de afbeeldingen links en rechts variaties hierop zijn.

Prinses-geslepen-diamant-French-cut

De Bezel Cut

De Bezel cut is minder gevoelig voor schade omdat er meer facetten zijn toegevoegd op de hoeken. Op de onderstaande afbeelding zijn drie varianten afgebeeld waarvan de middelste de originele Bezel cut is. De afbeeldingen links en rechts daarvan zijn variaties hierop.

Prinses-geslepen-diamant-Bezel-cut

Chevrons

Het aantal facetten van het paviljoen zijn variabel. Zo zijn er varianten met 2, 3 of 4 facetten. Hoe meer facetten er geslepen worden, hoe mooier de schittering en het vuur van de steen is. Een prinses geslepen diamant met 4 chevrons is moeilijker symmetrisch te slijpen dan de varianten met 2 of 3 chevrons. Op onderstaande afbeelding vindt u de rechterzijde en de onderzijde van de diamant.

Prinses-geslepen-diamant-chevrons

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Marquise

Ovaal

Hart

Peer

Emerald

Cushion

Baguette

Radiant