Peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant is een combinatie van een rond geslepen diamant en de marquise geslepen diamant. De combinatie van deze twee slijpvormen wordt dus peer of pearldrop genoemd. De peer geslepen diamant dient goed symmetrisch geslepen te worden. De ronde hoeken moeten gelijk zijn aan elkaar en mogen geen rechte facetten bezitten. Als de punt van de peer geslepen diamant naar uw nagels wijst, worden uw vingers optisch langer en smaller. Dit komt ook voor bij de ovale en de marquise geslepen diamanten. Om die reden worden deze vormen vaak gebruikt bij verlovingsringen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw peer geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Peer-geslepen-diamantPeer-geslepen-diamant


Geschiedenis van de peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant is in 1458 ontstaan en is geslepen door Lodewijk van Brugge. Hierdoor is het een hele oude slijpvorm die veel werd gebruikt door de elite in colliers, ringen en zelf op kronen. De slijpvorm is niet alleen geschikt voor witte diamanten maar gele en rode diamanten worden ook op deze wijze geslepen.

Ratio van de peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant heeft 58 verschillende facetten en wordt op verschillende manieren geslepen. Hierdoor komt de peer geslepen diamant in verschillende ratio’s voor. Doordat deze verschillende verhouding heeft, kan de diamant in verschillende juwelen worden gebruikt. Als de peer geslepen diamant in oorbellen wordt gebruikt, heeft deze vaak een verhouding van 1:6. De rondist is korter maar dieper wat de diamant smaller maakt. Bij een bredere verhouding wordt de rondist uiteraard ook breder en deze variant wordt weer veel gebruikt bij colliers. De juiste verhouding van de diamant is 1.55 – 1.75 en deze ratio wordt weer veel gebruikt in ringen. Een goede symmetrische ratio is in dat geval van groot belang.

Hoogte-en-breedte-ratio-peer-geslepen-diamantPeer-geslepen-diamant-ratio

Peer diamant slijpen

Een peer diamant symmetrisch slijpen is vakwerk en weinig slijpsels hebben dan ook de juiste verhouding of een goede symmetrie. De schouders en de bolling aan de bovenkant moeten mooi rond worden geslepen. Als dit niet het geval is, wordt de diamant hoekig aan de bovenkant. Veel diamantslijpers proberen hiermee het karaat van de diamant te verhogen maar de kwaliteit van de bolling wordt niet meegenomen in de waarde van de diamant.

Bow-Tie effect bij peer geslepen diamant

Als de facetten van de diamant niet goed worden uitgelijnd, wordt het licht in de diamant geblokkeerd. Hierdoor keert het licht niet meer terug naar de buitenkant van de diamant. Als dit het geval is ontstaan er zwarte driehoekjes in de diamant en dit heet het Bow-tie effect. Dit kan worden opgelost door een extra facet te slijpen op het kollet van de diamant.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Ovaal

Hart

Emerald

Cushion

Baguette

Radiant