Ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant wordt veel gebruikt voor ringen. Dit komt omdat deze net zoals de marquise geslepen diamant, de vinger optisch smaller en langer maakt. Het ovale slijpsel wordt ook veel toegepast op andere edelstenen zoals robijn en synthetische stenen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw ovaal geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Ovaal-geslepen-diamant-bovenzijde Ovaal-geslepen-diamant-zijkant


Geschiedenis van de ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant is al meer dan 200 jaar bekend. In 1960 kwam de Russische diamantslijper Lazare Kaplan met de eerste moderne ovaal geslepen diamant. Kaplan kwam uit een familie van diamantslijpers en werkte in Amerika. Hij was een meester in het verbeteren van slecht geslepen diamanten en diamanten die niet symmetrisch zijn. Hij heeft hier een proces voor ontwikkeld wat momenteel bekend staat als ‘cleaving’. Bij dit proces maakte hij diamanten kleiner en sleep ze opnieuw. Door deze inspanningen kreeg hij een plek in de Hall of Fame. Kaplan werkte ook veel samen met zijn oom Tolkowsky die we kennen van de rond briljant geslepen diamant.

Facetten van de ovaal geslepen diamant

Er zijn tal van manieren om een ovale diamant te slijpen. Zo zijn er varianten met 4 mains, 6 mains en 8 mains. Toch is het aan de diamantslijper hoe de facetten worden geplaatst. Deze kiest zelf uit grote of kleine facetten en korte of lange facetten. De wijze waarop de diamant wordt geslepen, heeft invloed op de schittering van de diamant. Kleine facetten zorgen namelijk voor meer schittering en reflectie. Een ovaal geslepen diamant heeft 58 facetten waarvan 8 op de kroon en 4 tot 8 op het paviljoen. De rest van de minor facetten zijn variabel. De onderstaande afbeelding laat een aantal verschillende facetten zien.

Verschillende-facetten-bij-ovaal-geslepen-diamanten

Verschillende-facetten-bij-ovaal-geslepen-diamanten

De ovaal geslepen diamant komt het best tot zijn recht met een verhouding van 1.33 – 1.66. Deze verhouding wordt berekend door de lengte en de breedte van het slijpsel. Bij elke diamant wordt een passende ratio gezocht en deze is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Zeker bij een ovaal geslepen diamant is de verhouding zeer belangrijk. Iedere fout in de verhouding is namelijk direct zichtbaar. Smalle ovaal geslepen diamanten worden vaak in ringen gebruikt omdat het de vinger optisch langer en smaller maakt.

Bow-tie effect ovaal geslepen diamant

Bow-Tie-effect-Ovaal-diamant

Het slijpen van een ovale diamant is nauwkeurig werk. Als de facetten niet goed worden uitgelijnd, wordt het licht geblokkeerd waardoor het niet terug naar de bovenkant gaat. Dit zorgt voor zwarte plekken op de diamant wat het Bow-tie effect wordt genoemd. Deze zwarte plekken lijken namelijk op een vlinderdas (bow-tie in het Engels). Vaak kan dit verholpen worden door een extra facet te plaatsen op het kollet. Dit wordt ook wel een Frans kollet genoemd. Het Bow-tie effect komt vaker voor bij bijvoorbeeld de peer, hart of marquise geslepen diamant.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Hart

Peer

Emerald

Cushion

Baguette

Radiant