Emerald geslepen diamant

De emerald geslepen diamant

De emerald geslepen diamant is de eerste slijpvorm die voor diamanten of andere edelstenen werd gebruikt. De naam emerald is afkomstig van de edelsteen emerald. Deze groene steen werd op vierkante wijze geslepen om zoveel mogelijk van de steen te behouden. In een later stadium werd de emerald slijpvorm gebruikt bij diamanten door laagjes van de ruwe diamant te slijpen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw emerald geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Emerald-geslepen-diamant-bovenzijdeEmerald-geslepen-diamant-zij-aanzicht


De geschiedenis van de emerald geslepen diamant

De geschiedenis van de emerald geslepen diamant gaat meer dan 500 jaar terug en daarmee is de oudste slijpvorm die er is. Deze steen wordt altijd voorzichtig geslepen omdat deze erg zacht is. Er werd een manier van slijpen gezocht waarbij er zoveel mogelijk van de steen overbleef zonder dat deze brak. Dit kwam omdat de kennis en het gereedschap wat nu beschikbaar is, toendertijd niet voorhanden was.

In de Art-Deco jaren (1920 tot 1939) was de emerald cut zeer populair. Er werden steeds meer facetten toegevoegd tot deze in 1940 zijn huidige vorm kreeg.

De facetten van de emerald geslepen diamant

De emerald geslepen diamant wordt step cut geslepen. Dit in tegenstelling tot de meeste diamanten die briljant worden geslepen. De naam step cut komt van het trapsgewijs plaatsen van de facetten. Er komen in dit geval 3 rijen steps boven en 3 rijen steps onderaan de diamant. Onderstaande afbeelding geeft u hier een indruk van.

Emerald-geslepen-diamant-step-cutEmerald-geslepen-diamant-step-cut-facetten

 

De emerald geslepen diamant beschikt over 58 facetten. Deze zijn onderverdeeld in 25 op de kroon, 25 op het paviljoen en 8 op de rondist van de diamant. De tafelbreedte van de diamant is echter zeer groot wat ervoor zorgt dat inclusies goed waarneembaar zijn. Om die reden is de kwaliteit van de diamant van groot belang.

De ratio van een emerald geslepen diamant kan sterk verschillen. De meest gebruikte verhouding is echter 1:5 wat ervoor zorgt dat de steen rechthoekig wordt. De emerald geslepen diamant in deze ratio wordt vaak gebruikt in ringen. Door deze smalle vorm te gebruiken in ringen lijken vingers langer en daardoor eleganter. Hiernaast is de emerald geslepen diamant ook gunstig geprijsd wat ook bijdraagt aan zijn populariteit. Dit komt onder andere doordat de vorm natuurlijk is en de slijper daardoor minder weg hoeft te slijpen.

Diamantwisselkantoor-Emerald-ratio

Het Bow-tie effect bij een emerald geslepen diamant

Emerald-geslepen-diamant-met-Bow-Tie-effectNet zoals bij vele andere diamanten komt bij de emerald geslepen diamant het Bow-tie effect ook voor. Dit gebeurt als de facetten niet helemaal correct worden geslepen. Hierdoor wordt het licht niet goed weerkaatst wat donkere plekken kan veroorzaken. Op deze afbeelding is te zien dat beiden kanten van de tafel donkere plekken hebben. Deze plekken worden overigens niet meegenomen in de kwaliteitseisen aangezien dit een kwestie van smaak is.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een kantoor bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Ovaal

Hart

Peer

Cushion

Baguette

Radiant