Cushion geslepen diamant

De cushion geslepen diamant

De cushion geslepen diamant was zeer populair in de 19e eeuw en werd weer populair in de Art Deco periode. De cushion geslepen diamant wordt vaak gebruikt in ringen. Echter wordt de steen in verschillende verhoudingen en ratio’s geslepen en de patronen van de facetten kunnen ook verschillen. Ook is de cushion geslepen diamant de duurste slijpvorm van allemaal.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw cushion geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Cushion-geslepen-diamant-bovenkantCushion-geslepen-diamant-zijkant


De geschiedenis van de cushion geslepen diamant

Het woord Cushion komt uit het Engels en kan worden vertaald als kussen. Ook wordt deze vorm Pillow-shape genoemd. De vorm is een combinatie van een vierkant met ronde hoeken. Het woord cushion is Engels voor kussen. In Engeltalige landen wordt deze diamant daarom ook weleens pillow-shape genoemd. De vorm is een combinatie tussen een vierkant met ronde hoeken. De cushion geslepen diamant lijkt op de antique geslepen diamant alleen is de antique geslepen diamant meer rechthoekig van vorm.

De facetten en slijpwijzes

Er zijn twee verschillende soorten cushion diamanten namelijk de:

 • Cushion briljant
 • Cushion modified briljant

Wat is een Cushion briljant

De cushion briljant diamant is te vergelijken met een rond geslepen briljant. De facetten in het paviljoen zijn wel groter terwijl het kollet middelgroot is. De tafelbreedte is in vergelijking wel kleiner. De grotere facetten lijken op een ster en de fonkeling is breder dan de modified geslepen diamant.

Wat is een Cushion Modified briljant

De cushion modified briljant is eigenlijk een upgrade van de oude vorm. Door de ontwikkling van Marcel Tolkowsky werden er facetten aan toegevoegd en werden de horizontale lijnen meer schuine lijnen. Ook door het toevoegen van facetten onder de rondist kreeg de diamant meer schittering en vuur. De vorm van de diamant is overigens meer vierkant dan de oude slijpsels. Deze vorm heeft geen vaste ratio maar de verhoudingen die het vaakst voorkomen zijn 1.1 en 1.2.

Crushed Ice bij een Cushion geslepen diamant

Het crushed ice effect komt voor bij modified geslepen cushion diamanten. Door de facetten korter te maken, bereiken ze de rondist niet. Dit zorgt ervoor dat de schittering geconcentreerd wordt op het midden van de diamant in plaats van de volledige diamant. Dit effect is vooral goed waarneembaar onder een LED lamp. Door de facetten juist korter te maken, is er minder verlies wat de diamant goedkoper maakt. Dit komt omdat de schittering van de diamant niet wordt meegenomen in de beoordeling.

Cushion-crushed-ice-diamant-Diamantwisselkantoor

X-Factor bij Cushion geslepen diamant

De X-factor cushion diamant is een variant op de crushed ice geslepen cushion. Deze behoort tot de variant met 4 grote facetten. Bij de crushed ice variant zijn de facetten echter korter in tegenstelling tot de X-factor versie. Bij de X-factor diamant lopen de facetten door tot de hoeken van de kroon en raken deze de rondist. Hierdoor wordt er een X gevormd aan de onderkant van de steen. Tussen de poten van de X zijn extra facetten aangebracht om voor schittering over de hele steen te zorgen. Als laatst is de tafel ook iets verhoogd.

Cushion-geslepen-X-factor-diamant

Wat is een Old Mine cut

The old mine cut en de Old European cut waren de meest gebruikte slijpvormen in de 16e eeuw. De naam old mine komt uit de tijd dat diamanten alleen werden gevonden in mijnen in Brazilië. Deze vorm komt dicht in de buurt van een ruwe diamant. De naam ‘old’ wordt voor de naam geplaatst als er in de wereld meer diamanten werden gevonden.
Vroeger moesten diamantslijpers met weinig middelen een diamant slijpen. Daardoor was de kwaliteit van het slijpsel vaak minder en waren ze niet symmetrisch. Dit zorgt ervoor dat vintage diamanten tegenwoordig minder populair zijn. Ook waren de ratio’s waarin ze werden geslepen vroeger anders. Tegenwoordig worden diamanten aanzienlijk beter geslepen door onder andere de komst van beter gereedschap.

Old-mine-cut-cushion-geslepen-diamant-Diamantwisselkantoor

Voor certificering moet de Old Mine cut voldoen aan 3 van de 4 vereisten.

 • Tafelbreedte minder dan 53%
 • Kroonhoek groter dan 40%
 • Kollet grootte moet middelgroot tot groot zijn
 • Grote paviljoen facetten

Bij deze slijpvorm hebben ze het vaak over Chunky Cushion. Dit komt door de grootte van de facetten, kleine tafel en de hoge kroon.

Cushion diamant met 4 Main Facetten

Dit is de meest voorkomende vorm van de cushion geslepen diamant. Cushion diamanten met 4 facetten op het paviljoen hebben grote facetten waardoor ze ook een grote schittering hebben.

Cushion-diamant-met-4-Main-Facetten

Cushion diamant met 8 Main Facetten

Cushion geslepen diamanten bevatten soms ook 8 facetten op het paviljoen. Doordat er meer facetten in deze variant zijn verwerkt, is er meer schittering waarneembaar. Dit slijpsel lijkt meer op het ronde briljant slijpsel.

Cushion-8-main-facetten

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Ovaal

Hart

Emerald

Peer

Baguette

Radiant