Maatregelen omtrent het coronavirus

Baguette geslepen diamant

De baguette geslepen diamant 

De baguette geslepen diamant heeft een langwerpige vorm met een verhouding van 5:1. De baguette zoals we die nu kennen werd vooral veel gebruikt aan het begin van de 20e eeuw. Door de strakke lijnen was de baguette perfect voor de Art-Deco en Art-Niveau sieraden. De baguette diamant komt ook voor in vierkante vorm maar de meest voorkomende vorm is de tapered baguette. Hierbij is de onderzijde van de steen korter en wordt deze vaak gebruikt als zijsteen in ringen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Gratis uw baguette geslepen diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Baguette-geslepen-diamant-bovenzijdeBaguette-geslepen-diamant-zijkant


Geschiedenis van de baguette geslepen diamant

De baguette geslepen diamant is een verbeterde versie van de hogback. Deze oude slijpvorm stond bekend om zijn hoge tafel. De slijper begon met het doormidden zagen van de ruwe diamantvorm (de octaëder). Door deze nogmaals door het midden te zagen, ontstond een ruitachtige vorm met eenvoudig lange facetten. Door de grote oppervlakte en simpele lijnen werd de baguette geslepen diamant veel gecombineerd met robijnen en saffieren. De klassieke slijpvorm hiervan gaat zelfs terug tot de 15e en 16e eeuw.

Ook ontstond er een tafel facet door de bovenzijde van de diamant af te vlakken. Door extra facetten toe te voegen aan de kroon en het paviljoen ontstond de baguette. De baguette is eenvoudig, klassiek maar toch elegant.

De naam baguette

De naam baguette komt van het Franse woord bague en betekend klein juweel of ring. Deze slijpvorm werd veel gebruikt door personen van adel en door koningshuizen. Dit kwam omdat de slijpvorm zich perfect leende voor kronen, kruizen en sieraden. De moderne baguette zoals wij die nu kennen, stamt uit het begin van de 20e eeuw.

Rond het jaar 1912 bracht Cartier de baguette geslepen diamant terug. De strakke lijnen en geometrische vormen paste namelijk perfect in de Art-Deco stijl. Zoals in vele sieraden werd de baguette gecombineerd met andere slijpvormen en edelstenen.

Door de slanke vorm is de baguette geslepen diamant nu nog steeds populair. De diamantvorm wordt momenteel veel gebruikt als zijsteen naast een centraal gezette steen. Als zijsteen zijn de rechte en de tapered versie erg populair. Deze slijpvorm wordt veel gebruikt in onder andere cocktailringen, slavenarmbanden en Art-Deco oorbellen.

Facetten van een Baguette geslepen diamant

De baguette slijpvorm kent ongeveer 14 facetten en valt onder de step cut slijpvormen. De facetten worden altijd parallel geslepen aan de tafel. Andere step cut slijpvormen zijn de emerald en de asscher.

Facetten-van-de-baguette-geslepen-diamant

Taps toelopen baguette geslepen diamant

In onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een taps toelopende baguette geslepen diamant.

Facetten-van-de-taps-toelopende-geslepen-baguetteDiamantwisselkantoor-Tapered-cut-Baguette-diamant

 

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

 • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
 • Color | Kleur van de steen van wit naar geel
 • Clarity | Helderheid wordt bepaald door het aantal conclusies in de diamant
 • Cut | De kwaliteit van het slijpsel. Denk hierbij aan de propoties, afwerking en symmetrie van het slijpen

Voor meer informatie over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina diamantprijs.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Briljant

Prinses

Marquise

Ovaal

Hart

Peer

Emerald

Cushion

Radiant