Diamant vormen

Welke vormen kan een diamant hebben

Er zijn veel verschillende diamantvormen. Dit wordt ook wel de cut of de slijpwijze van de diamant genoemd. De Cut is onderdeel van de vier C’s die de waarde van de diamant bepalen. Er zijn verschillende diamantvormen met elk een eigen karakter en eigenschappen. Van de meest voorkomende vorm, de briljant geslepen diamant, zijn er onder andere slijpvormen. Zoals de prinses, ovaal en peer geslepen diamanten. Op deze pagina worden de volgende diamantenvormen uitgelegd:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair


Briljant geslepen diamant

Briljant-geslepen-diamant

De meest voorkomende en populaire vorm is de rond briljant geslepen diamant. De briljant geslepen diamant heeft 57 facetten en bezit veel vuur en schittering. De briljant geslepen diamant heeft ook de meeste waarde. De waarde wordt bepaald door de 4 C’s net als alle andere diamant slijpsels.
Meer informatie over de briljant geslepen diamant


Prinses geslepen diamant

Prinses-geslepen-diamant

De prinses geslepen diamant is een veel gebruikt slijpsel voor ringen en oorbellen. De prinses geslepen diamant heeft tussen de 57 en 76 facetten. Prinses geslepen diamanten worden in een French Cut en Bezel Cut geslepen. De waarde van deze diamant vorm wordt door de 4 C’s bepaald.
Meer informatie over prinses geslepen diamant


Marquise geslepen diamant

Marquise-geslepen-diamant

De marquise geslepen diamant wordt ook wel ‘Navette’ genoemd. Deze slijpvorm heeft 58 facetten en is briljant geslepen. De naam is afkomstig uit een opdracht van Koning Lodewijk XIV als cadeau voor zijn maîtresse Marquise de Pompadour. De marquise geslepen diamant wordt veel gebruikt bij ringen.
Meer informatie over marquise geslepen diamant


Ovaal geslepen diamant

Ovaal-geslepen-diamant

De ovaal geslepen diamant is een variant op de rond briljant geslepen diamant. Deze slijpvorm werd voor het eerst geslepen in 1960 door Lazare Kaplan. De slijpvorm bezit 58 facetten en komt het beste tot zijn recht met een ratio van 1.33 – 1.66.
Meer informatie over ovaal geslepen diamant


Hart geslepen diamant

Har-geslepen-diamant

De hart geslepen diamant is een variatie op de briljant geslepen peer diamant. Deze vorm wordt in meerdere ratio’s geslepen voor ringen en oorbellen. De beste ratio is 1:1 maar deze diamant komt ook voor in andere verhoudingen. De hart geslepen diamant is een moeilijke vorm om te slijpen in verband met de symmetrie.
Meer informatie over de hart geslepen diamant


Peer geslepen diamant

Peer-geslepen-diamant

De peer geslepen diamant is geslepen in 58 facetten. Deze slijpvorm wordt ook wel ‘teardrop’ genoemd. De ratio van dit slijpsel kan verschillen. De juiste verhouding ligt op 1.55 – 1.75. De peer geslepen diamant is een eeuwenoude vorm die ontstaan is 1458 door Lodewijk van Brugge.
Meer informatie over peer geslepen diamanten


Emerald geslepen diamant

Emerald-geslepen-diamant

De emerald geslepen diamant is de oudste vorm van diamant slijpen. De naam is afkomstig van de edelsteen Emerald, een groene zachte steen. De slijpvorm is niet briljant geslepen maar in een step cut. Drie rijen steps naast elkaar. Zo wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de diamant.
Meer informatie over emerald geslepen diamant


Cushion geslepen diamant

Cushion-geslepen-diamant

De cushion geslepen diamant werd vroeger alleen in step cut facetten geslepen. De moderne cushion diamanten worden briljant geslepen. Deze techniek werd uitgevonden door Marcel Tolkowsky. Deze twee vormen worden vaak aangeduid met ‘Antique cut diamond’ en ‘Crushed Ice’.
Meer informatie over cushion geslepen diamant


Baguette geslepen diamant

Baguette-geslepen-diamant

De baguette geslepen diamant is een step cut geslepen diamant in een rechthoekige vorm of taps toelopende vorm. De naam baguette komt van het oude Franse woord ‘bague’ wat klein juweel betekend. Het slijpsel is een verbeterde versie van de hogback geslepen diamant.
Meer informatie over baguette geslepen diamant


Asscher geslepen diamant

Asscher-geslepen-diamant

De asscher geslepen diamant is vernoemd naar Joseph Isaac Asscher in 1902. Het slijpsel is een upgrade van de emerald. In 1999 krijgt het slijpsel een upgrade met de naam Royal asscher cut. Een hogere tafel en 16 facetten meer geeft de moderne asscher nog meer schittering.


Radiant geslepen diamant

Radiant-geslepen-diamant

Radiant geslepen diamant is een samensmelting van de emerald vorm en de rond geslepen diamant. Diamantslijper Henry Grossbard lukt het om in 1977 de radiant te slijpen. De radiant bestaat in een rechthoekige vorm en vierkante vorm en heeft tussen de 53 en 70 facetten.
Meer informatie over de radiant geslepen diamant

Weten wat uw diamant waard is?

Kom langs bij een kantoor bij u in de buurt.

Vind hier een locatie bij u in de buurt. 

Meer informatie over:

Eigenschappen

Historie

Facetten