
De meest voorkomende en populaire vorm is de rond briljant geslepen diamant. De briljant geslepen diamant heeft 57 facetten en bezit veel vuur en schittering. De briljant geslepen diamant heeft ook de meeste waarde. De waarde wordt bepaald door de 4 C’s net als alle andere diamant slijpsels.
Meer informatie over de briljant geslepen diamant
Prinses geslepen diamant

De prinses geslepen diamant is een veel gebruikt slijpsel voor ringen en oorbellen. De prinses geslepen diamant heeft tussen de 57 en 76 facetten. Prinses geslepen diamanten worden in een French Cut en Bezel Cut geslepen. De waarde van deze diamant vorm wordt door de 4 C’s bepaald.
Meer informatie over prinses geslepen diamant
Marquise geslepen diamant

De marquise geslepen diamant wordt ook wel ‘Navette’ genoemd. Deze slijpvorm heeft 58 facetten en is briljant geslepen. De naam is afkomstig uit een opdracht van Koning Lodewijk XIV als cadeau voor zijn maîtresse Marquise de Pompadour. De marquise geslepen diamant wordt veel gebruikt bij ringen.
Meer informatie over marquise geslepen diamant
Ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant is een variant op de rond briljant geslepen diamant. Deze slijpvorm werd voor het eerst geslepen in 1960 door Lazare Kaplan. De slijpvorm bezit 58 facetten en komt het beste tot zijn recht met een ratio van 1.33 – 1.66.
Meer informatie over ovaal geslepen diamant
Hart geslepen diamant

De hart geslepen diamant is een variatie op de briljant geslepen peer diamant. Deze vorm wordt in meerdere ratio’s geslepen voor ringen en oorbellen. De beste ratio is 1:1 maar deze diamant komt ook voor in andere verhoudingen. De hart geslepen diamant is een moeilijke vorm om te slijpen in verband met de symmetrie.
Meer informatie over de hart geslepen diamant
Peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant is geslepen in 58 facetten. Deze slijpvorm wordt ook wel ‘teardrop’ genoemd. De ratio van dit slijpsel kan verschillen. De juiste verhouding ligt op 1.55 – 1.75. De peer geslepen diamant is een eeuwenoude vorm die ontstaan is 1458 door Lodewijk van Brugge.
Meer informatie over peer geslepen diamanten
Emerald geslepen diamant

De emerald geslepen diamant is de oudste vorm van diamant slijpen. De naam is afkomstig van de edelsteen Emerald, een groene zachte steen. De slijpvorm is niet briljant geslepen maar in een step cut. Drie rijen steps naast elkaar. Zo wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de diamant.
Meer informatie over emerald geslepen diamant
Cushion geslepen diamant

De cushion geslepen diamant werd vroeger alleen in step cut facetten geslepen. De moderne cushion diamanten worden briljant geslepen. Deze techniek werd uitgevonden door Marcel Tolkowsky. Deze twee vormen worden vaak aangeduid met ‘Antique cut diamond’ en ‘Crushed Ice’.
Meer informatie over cushion geslepen diamant
Baguette geslepen diamant

De baguette geslepen diamant is een step cut geslepen diamant in een rechthoekige vorm of taps toelopende vorm. De naam baguette komt van het oude Franse woord ‘bague’ wat klein juweel betekend. Het slijpsel is een verbeterde versie van de hogback geslepen diamant.
Meer informatie over baguette geslepen diamant
Asscher geslepen diamant

De asscher geslepen diamant is vernoemd naar Joseph Isaac Asscher in 1902. Het slijpsel is een upgrade van de emerald. In 1999 krijgt het slijpsel een upgrade met de naam Royal asscher cut. Een hogere tafel en 16 facetten meer geeft de moderne asscher nog meer schittering.
Radiant geslepen diamant

Radiant geslepen diamant is een samensmelting van de emerald vorm en de rond geslepen diamant. Diamantslijper Henry Grossbard lukt het om in 1977 de radiant te slijpen. De radiant bestaat in een rechthoekige vorm en vierkante vorm en heeft tussen de 53 en 70 facetten.
Meer informatie over de radiant geslepen diamant