Historie van de geslepen diamant

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een kantoor bij u in de buurtDiamanten slijpen in de 14e eeuw

Het slijpen van diamanten is een historisch ambacht wat al sinds de 14e eeuw wordt uitgeoefend. In die periode werden ruwe diamanten van een ruwe octaëder vorm gebruikt. Deze werden vlak geslepen waardoor er diamanten werden gemaakt die we ook wel puntslijpsel noemen.

Diamanten slijpen in de 15e eeuw

In de 15e eeuw is het tafelslijpsel ontwikkeld. Dit is een verbetering ten opzichte van het puntslijpsel want een deel van de octaëder werd afgeslepen. De punt aan de onderzijde (kollet) werd belangrijk en door hier vier hoekfacetten aan toe te voegen, ontstond het oude achterkantslijpsel. Diamanten met een oude slijpvorm beschikken niet over schittering of vuur. In de middeleeuwen werd de waarde namelijk bepaald door de glans en hardheid. Het tafelslijpsel heeft een zwart uitzicht en dat was in die tijd veel terug te zien in de kunstwereld. Toch werden veel edelstenen in die periode vaak in edelstenen verwerkt.

In 1476 maakte Lodewyk de Berguem uit Brugge een absolute symmetrie in de positie van de facetten van de diamant. Hij maakte nieuwe slijpvormen zoals de pendeloque en briolette. Dit zijn peervormige diamanten met driehoekige facetten aan beide zijden.

Diamanten slijpen in de 16e eeuw

De volgende belangrijke stap in de geschiedenis van de diamant was rond de 16e eeuw. In Amsterdam en Antwerpen is toen het roos slijpsel gemaakt. Dit werd gemaakt met symmetrisch geplaatste driehoekfacetten maar was aan de onderzijde plat. Dit zorgde ervoor dat het slijpsel geschikt was om in gouden sieraden te verwerken. De verschillen tussen de twee slijpsels ziet u in onderstaande afbeelding.

Amsterdamse-Roos-en-Antwerpse-Roos-slijpsels

Diamanten slijpen in de 17eeuw

De volgende belangrijke stap in de geschiedenis van de diamant vond plaats in de 17e eeuw. De eerste briljante slijpvormen werden toegepast en deze werden mazarins genoemd. Deze beschikten over 7 facetten aan de bovenzijde. Later voegde diamantslijper Vincent Peruzzi er nog 16 facetten aan toe waardoor het totaal op 33 kwam. Deze variant werd de Peruzzi briljant genoemd. Deze briljant versterkte de schittering. In die tijd was het maken van diamanten met ronde hoeken onmogelijk en daarom was dit de eerste diamant met afgeronde hoeken en vierkanten.

Tot het einde van de 17e eeuw werden diamanten alleen gekloofd. Hierdoor hadden diamanten veel natuurlijke breukvlakken. Deze oude briljant slijpsels kunt u herkennen aan de geringe lichtweerkaatsing in vergelijking met de huidige diamanten.

Verschillende-oude-diamant-slijpvormen

Tot het einde van de 17e eeuw zijn diamanten alleen gekloofd, waarbij men rekening moest houden met natuurlijke breukvlakken binnen in de diamant. Deze oude briljant slijpsels zijn te herkennen aan een geringe licht-weerkaatsing in vergelijking met de huidige diamanten vanaf de 19e eeuw.

Diamanten slijpen in de 18eeuw

Bolsjewiek-slijpvormIn de 18e eeuw werd het kussenslijpsel en het Europees slijpsel ontwikkeld. Deze hadden een andere facetindeling op de diamant en daarmee kreeg deze een rondere vorm. Dit slijpsel kreeg de naam Bolsjewiek slijpsel en dit was de voorloper van de moderne diamant. Het Bolsjewiek slijpsel komt soms nog terug in oude juwelen en heeft aan de bovenzijde een vierkante kristalvorm. Hierdoor bleef de ruwe diamant behouden maar was de reflectie dof van kleur.

Diamanten slijpen in de 19eeuw

De laatste belangrijke stap in de geschiedenis van de diamant was in de 19e eeuw. Dit was mogelijk omdat er nieuwe technieken en gereedschappen kwamen voor het maken van diamanten. In 1919 kwam Marcel Tolowsky tot de ontdekking dat reflectie van licht en vuur het belangrijkst zijn om de ideale slijpvorm te vinden. Dit alles is momenteel nog steeds de basis voor nieuwe slijpvormen die ontstaan. Tegenwoordig worden deze door verschillende computermodellen berekend met als doel de ideale balans tussen schittering en vuur te creëren. Vanaf de 20e eeuw zijn diamanten gemaakt in de volgende slijpvormen:

Diamant-slijpvormen

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Weten wat uw diamant waard is?

Kom langs bij een kantoor bij u in de buurt.

Vind hier een kantoor bij u in de buurt.

Meer informatie over:

Eigenschappen

Vormen

Facetten