Tafel facet van een diamant

Wat is het tafel facet

Het tafel facet is het grootste facet aan de bovenzijde van de diamant. De naam tafel facet komt van de platte bovenkant waardoor het op een tafel lijkt. De grootte van de tafel verschilt per diamant vorm. De step cut geslepen diamanten (zoals de marquise) hebben een groot tafel facet.

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderdelen van het tafel facet:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Tafel-facet-van-een-diamant


De plaats van het tafel facet

Het tafel facet bevindt zich aan de bovenzijde van de diamant. Dit grote facet wordt omringd door het star facet en het bezel facet. Het tafel facet is enorm belangrijk aangezien dit facet het meest zichtbaar is. De kwaliteit van het tafel facet is dus van groot belang.

Het belang van het tafel facet

Zoals eerder al benoemd, is het tafel facet een belangrijk onderdeel van de diamant. Dit komt ook omdat dit facet zorgt voor de reflectie van licht naar het paviljoen en terug. Het tafel facet bepaalt hoe goed het licht door de diamant wordt geleid. Dit zorgt voor een goede verdeling van de schittering.

Licht-reflectie-door-het-tafel-facet

De tafelbreedte wordt weergegeven in percentages van de totale breedte van de diamant. De verhouding van het tafel facet bepaalt de schittering en het vuur van de diamant. Bij een rond geslepen briljant is deze verhouding goed zichtbaar. Als de tafel groter is dan normaal, is de diamant minder diep. Hetzelfde geldt voor een smalle tafel aangezien de diamant dan juist dieper is. Onderstaande afbeeldingen laten u een diamant met een te brede tafel, een te smalle tafel en een correcte tafel zien.

Tafel-facet-van-een-diamant Tafel-facet-bij-een-smalle-tafel-Deep-cut Tafel-facet-bij-een-goede-tafel-Ideal-cut

  Brede tafel
Shallow cut

  Smalle tafel
Deep cut
     Goede tafel
Ideal cut

Diamant tafel op het certificaat

Op het certificaat van een diamant wordt vaak een afbeelding getoond van de afmetingen en percentages van de diamant. Er zijn ook certificaten waarbij alleen de percentages worden weergegeven en dit geldt ook voor het tafel facet. Het tafel facet wordt aangegeven in percentages van de totale breedte. Het tafel facet van bijvoorbeeld een rond geslepen briljant diamant moet 53% of minder zijn. Dit is een belangrijk aspect wat wordt meegenomen bij de beoordeling van de slijpwijze.

Slijpsel-proporties-diamant

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Kroon

Rondist

Paviljoen

Kollet