Rondist facet van een diamant

Wat is de rondist?

Het rondist facet is een rij van facetten die een soort gordel (girdle) vormen om het breedste stuk van de diamant. De rondist kan rough, polished of faceted zijn. Bij een briljant geslepen diamant zijn de facetten van de rondist meer hoekig in plaats van mooi rond. Dit in tegenstelling tot de step cut geslepen diamanten. Deze hebben een rondere rondist en is deze ook mooi gepolijst omdat de facetten in rijen worden geslepen. Een voorbeeld hiervan is de emerald.

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderdelen van het rondist facet:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Waar bevindt de rondist zich

De rondist bevindt zich tussen de kroon en het paviljoen van de diamant. Het is de verbinding tussen de tafel en het kollet. De rondist is het breedste deel van de diamant en de afmetingen van de lengte en breedte worden in millimeters berekend. In onderstaande afbeelding ziet u waar de rondist zich precies bevindt op de diamant.

Diamant-rondist-facet

Hoe belangrijk is het rondist facet

Het rondist facet is het punt waarop de diamant wordt gezet in een sieraad. Als er veel verschil zit tussen de afmetingen van de rondist facetten, komt dit de proporties van de diamant niet ten goede. De rondist wordt namelijk beoordeeld op het smalste en dikste punt. Uiteraard moeten deze niet te veel van elkaar verschillen.

Als een rondist te smal is, verhoogt dit de kans op schade. Ook een te dikke rondist is niet goed voor de diamant aangezien deze dan optisch kleiner lijkt. Dit is niet goed voor de verhouding met de andere facetten. Alle extreme gradaties (extreem thin of extreem thick) hebben invloed op de prestaties van de diamant. Ook heeft dit invloed op het zetten van de diamant.

De rondist waarmee een diamant het best tot zijn recht komt is de medium rondist. De afmetingen hiervan zijn 6.49 x 6.47 x 3.94 millimeter met een percentage van 3%.

Diamant rondist facet op het certificaat

Bij de beoordeling van de rondist zijn er twee gradaties. De afmeting van de rondist en de afwerking hiervan. Deze gradaties zijn bij de 4 C’s geplaatst bij het onderdeel slijpsel (cut).

De afmeting van het rondist facet

Bij het bepalen van de afmetingen van de rondist dikte worden de girdle bezel, girdle bone en de girdle valley opgemeten. De girdle bezel is het dikste punt, de girdle bone het tweede dikste punt en het smalte punt is de girdle valley. Het gemiddelde hiervan wordt vergeleken met de totale breedte van de diamant en deze moet in de juiste verhouding zijn. Op een certificaat wordt gesproken over thin, medium of thick. Een medium rondist geniet de voorkeur met 3%.

Dunne-rondist-facet Medium-rondist-facet Dikke-rondist-facet
Thin rondist Medium rondist Thick rondist

De afwerking van het rondist facet

Bruted rondist facet

De afwerking van de rondist kan gevolgen hebben voor de prestaties van de diamant. Als een rondist slecht geslepen is (bruted), kan deze grijze reflecties geven onder het tafel facet.

Polished rondist facet

Vooral step cut diamanten hebben een polished (gepolijste) rondist. Deze diamanten hebben namelijk facetten die in rijen zijn geslepen. De step cut facetten horen recht en scherp te zijn.

Faceted rondist facet

Een faceted rondist komt het meest voor bij briljant geslepen diamant vormen. Dit zijn driehoekige facetten waarbij een gemiddelde wordt genomen van het dikste en smalste punt. Deze moeten uiteraard niet teveel van elkaar afwijken.

De beoordeling hiervan kunt u terug vinden op elk certificaat. Sommige certificaten hebben een afbeelding met de afmetingen en afwerking maar er zijn ook certificaten waarbij er alleen technische informatie wordt weergegeven. Ook wordt er vaak een serienummer op de rondist geplaatst.

Certificaat-rondist-facet

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u uw diamant wilt laten beoordelen, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Meer informatie over:

Kroon

Tafel

Paviljoen

Kollet