Diamant paviljoen facet

Wat is het paviljoen facet

Het paviljoen facet bestaat uit vele kleine en grote facetten. Dit facet is het onderste gedeelte van de diamant en begint bij de rondist. Het paviljoen facet bestaat uit 32 losse facetten die zijn ingedeeld in drie type facetten. Dit zijn de lower girdle, het paviljoen facet en optioneel het kollet.

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderdelen van het paviljoen facet:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Waar bevindt het paviljoen facet zich 

Het paviljoen facet bevindt zich aan de onderzijde van de diamant en onder de rondist. Zoals eerder vermeldt, bestaat dit facet uit de lower girdle, het paviljoen zelf en eventueel het kollet. Het kollet wordt verder toegelicht op deze pagina. Onderstaande afbeelding laat zien waar het paviljoen facet zich bevindt op de diamant.

Paviljoen-facet-van-een-diamantdiamantwisselkantoor-diamant-paviljoen-facetten

Lower girdle facet

Het lower girdle facet zijn de facetten direct onder de rondist. Deze facetten worden gemeten in percentages van de totale diepte. De lower girdle faceten liggen tegen de star facetten en upper girdle facetten aan.

Main facet van het paviljoen

Het main facet vormt een verbinding tussen de rondist en het kollet. Er kunnen 4, 6 of 8 verschillende main facetten zijn maar dit verschilt per diamantvorm.

Kollet facet

Het kollet facet in een van de kleinste facetten van de diamant. Niet alle diamanten beschikken over een kollet. De grootte van dit facet kan verschillen per diamant. In onderstaande afbeelding ziet u links het lower girdle facet, in het midden het paviljoen facet en op de rechter afbeelding het kollet.

Lower-girdle-facet-van-een-diamant Paviljoen-facet-van-een-diamant Kollet-van-een-diamant

Het belang van het paviljoen facet

Het paviljoen facet is een enorm belangrijk onderdeel van de diamant. Dit facet zorgt namelijk samen met de kroonhoeken voor de schittering en het vuur in de diamant. Eigenlijk is het paviljoen facet een soort spiegel die het licht reflecteert. Het tafel facet absorbeert dit licht uiteindelijk weer. Het is van belang dat de hoek en de diepte hiervoor goed in proportie zijn. Deze bepalen namelijk hoeveel licht er wordt gereflecteerd naar de tafel.

Wanneer deze facetten niet goed zijn geslepen, ontsnapt er licht naar de zijkant en de onderkant van de diamant. Als het facet te lang is, kan dit ook negatieve gevolgen voor de diamant hebben. Er kunnen daardoor namelijk donkere plekken in het tafel facet ontstaan. Dit heet het ‘Nailhead’ effect. Als een paviljoen een te korte lengte heeft en de hoek onder de 40 ° is, vormt er een soort cirkel op de diamant. Dit heet het ‘Fisheye’ effect en komt omdat het licht niet goed wordt gereflecteerd door de rondist.

Paviljoen facet op het certificaat

Op het certificaat wordt gesproken over de diepte van het paviljoen facet. Ook wordt er gesproken over de lengte van de lower girdle facetten en deze worden in percentages weergegeven. Een goed geslepen diamant heeft een paviljoen facet van ongeveer 42.5% tot 43.5% en een hoek van 40,5° – 41°.

Diamant-paviljoen-facet-op-het-certificaat

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u uw diamant gratis wilt laten beoordelen, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Meer informatie over:

Tafel

Kroon

Rondist

Kollet