Het kroon facet van de diamant

Wat is het kroon facet

Het kroon facet is een combinatie van het star facet, bezel facet en het upper girdle facet. De kroon bestaat uit 32 facetten.

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderdelen van het kroon facet:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Waar bevindt zich het kroon facet

Het kroon facet bevindt zich aan de bovenzijde van de diamant. Dit facet ligt onder het tafel facet en boven de rondist. Het kroon facet is ook een belangrijk facet van de diamant. Net als de tafel is deze ook altijd zichtbaar als de diamant in een sieraad is geplaatst. De afbeelding hieronder laat zien waar het kroon facet zich precies bevindt op de diamant.

Kroon-facet-van-een-diamant

Star facet

De star facetten zijn kleine driehoekige facetten die rond het tafel facet zijn geplaatst. Deze facetten vormen een ster rondom de tafel en daar komt ook de naam star facet vandaan. Bij een briljant geslepen diamant zijn er 8 star facetten.

Bezel facet

De bezel facetten worden geplaatst tussen de star facetten en lijken op een vlieger. Om die reden hebben ze de bijnaam kite facetten gekregen. Deze facetten lopen vanaf de tafel tot aan de rondist. In het geval van een briljant geslepen diamant zijn er 8 bezel facetten op de diamant aanwezig.

Upper Girdle facet

De upper girdle facetten bevinden zich boven de rondist en aan de buitenzijde van de kroon. Bij een briljant geslepen diamant zijn er 16 upper girdle facetten aanwezig. In onderstaande afbeelding staan alle facetten weergegeven. De star facetten staan in het blauw, de bezel facetten in de kleur geel en de upper girdle facetten hebben een groene kleur.

Verschillende-kroon-facettenKroon-facet-Kroon-facetten-bovenzijde-diamant

Hoe belang van het kroon facet

Het kroon facet is een zeer belangrijk onderdeel van de diamant. De kroon facetten dienen op een goede manier geslepen en gepolijst te worden. Ook zijn de scherpte (in graden) en de grootte van de facetten van belang. Deze onderdelen worden namelijk meegenomen in de beoordeling van de diamant. Verder is het belangrijk dat de facetten in verhouding zijn met het tafel facet.

Het is belangrijk dat de kroon goed geslepen wordt. Dit omdat het licht via de kroon en de tafel binnenkomt. Als de kroon facetten niet goed worden geslepen, zal de diamant dof worden en weinig vuur bezitten.

Diamant kroon facet op het certificaat

Op het certificaat van een diamant wordt vaak een afbeelding getoond met de afmetingen, percentages en de graden. Ook zijn er certificaten die alleen de afmetingen tonen en geen afbeelding. Het kroon facet wordt beoordeeld op de hoek en de hoogte. Er wordt uitgegaan van een totale breedte die 100% is. De kroon hoek moet ongeveer 40° zijn en de hoogte van de kroon tussen de 11% en 16%.

Kroon-facet-Afmetingen-van-facetten

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u de waarde van uw diamant wilt weten, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Tafel

Rondist

Paviljoen

Kollet