Het kollet facet van een diamant

Wat is het kollet facet

Het woord kollet stamt af van het woord culus wat staat voor bodem. Het kollet facet is het onderste en kleinste facet van de diamant. De meeste diamanten beschikken over een kollet maar dit geldt niet voor alle slijpvormen. De meeste rond geslepen briljant diamanten beschikken hier namelijk niet over. Het kollet facet zit dus niet op alle soorten diamanten. Het kollet facet heeft een achthoekige vorm en deze wordt beoordeelt op grootte en kwaliteit. Er zijn drie categorieën in de beoordeling namelijk point, rought of polished.

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderdelen van het kollet facet:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

 • Meer dan 80 locaties in Nederland en België
 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gratis en vrijblijvende taxatie
 • Meer dan 30.000 positieve recensies
 • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
 • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
 • DGA gecertificeerde diamantair

Waar bevindt zich het kollet facet

Het kollet facet (in het Engels culet) bevindt zich onderaan de diamant. Bij een rond geslepen briljant is dit precies in het midden en ligt deze parallel aan het tafel facet. Bij andere zogeheten ‘fancy’ diamanten kan dit echter afwijken.

Het kollet facet is het kleinste facet van de diamant en wordt omringt door het paviljoen facet. Als de diamantslijper de punt zeer scherp slijpt, wordt er gesproken over een point. In dat geval wordt deze niet meegenomen als facet.

Diamant-kollet-facetKollet-facet-tafel-en-paviljoen

Het belang van het kollet facet

Ondanks de omvang is het kollet facet wel van belang. Dit facet wordt vaak geslepen om de onderzijde van de diamant te beschermen. De diamantslijper kan ervoor kiezen om een diamant zeer scherp te slijpen of om bijvoorbeeld een extra facet toe te voegen. De symmetrie van deze facetten is wel van groot belang. Als het kollet te groot is, kan dit zorgen voor donkere plekken op de diamant. Dit beïnvloed de zuiverheid van de diamant. Dit komt omdat het licht wat door de diamant gaat verdwijnt aan de onderkant. Als het kollet goed geslepen is, draagt dit juist bij aan de schittering en het vuur van de diamant.

Het kollet facet op het certificaat

Op het certificaat van een diamant wordt vaak een afbeelding getoond. Hier staan de afmetingen, percentages en de graden op. Er zijn ook certificaten die alleen de afmetingen tonen zonder een afbeelding. In dit geval staan de gegevens van het kollet facet onder proportion.

De grootte van het facet en de kwaliteit ervan worden beoordeeld door middel van de volgende kwalificaties:

 • None (pointed), very small, small: dit is ideaal.
 • Medium: de meest gangbare grootte die ook bescherming biedt.
 • Slightly large, large: dit heeft effect op de eigenschappen van de diamant.
 • Very large: dit heeft zichtbaar effect op de diamant.
 • Extreme large: zeer zichtbaar en dit heeft negatieve effecten op de schittering en het vuur van de diamant.

Ook de kwaliteit van het kollet facet wordt beoordeeld. Deze kan de volgende beoordelingen krijgen: poor, fair, good, very good en excellent.

Diamant-kollet-facet-certificaat

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.

Onderdeel van Goudwisselkantoor

Als u uw diamant wilt laten beoordelen, bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. We zijn een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. We hebben meer dan 80 locaties door heel Nederland en België. Hierdoor is het gemakkelijk om uw diamanten te laten taxeren. We zijn al jarenlang een vertrouwd adres voor taxatie. Uw diamanten ook gratis en vrijblijvend laten taxeren? Zoek dan nu een locatie bij u in de buurt.

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

 

Meer informatie over:

Tafel

Kroon

Rondist

Paviljoen