Diamant facetten

De betekenis van facetten

Diamant facetten zijn de vlak geslepen delen van een diamant. Door een diamantslijper worden sneeën aangebracht om zoveel mogelijk het licht te reflecteren. De diamantslijper zoekt naar een balans tussen de interne reflecties en kleur reflectie, scintillation genoemd.

Uit welke facetten bestaat een diamant

De kwaliteit van de diamant facetten heeft invloed op de waarde van een diamant. Deze verschillende diamant facetten zijn een soort onderdelen die de vorm, schittering en vuur van een diamant sterk beïnvloeden. De facetdiepte en de grootte van een facet zijn van elkaar verschillend.

Alle diamant facetten worden hieronder getoond. Voor meer informatie over een diamant facet kunt u klikken op de afbeelding. De volgende facetten worden toegelicht op deze pagina:

Gratis uw diamant laten beoordelen?

Vind een locatie bij u in de buurt

Bij Goudwisselkantoor geniet u onder andere van:

  • Meer dan 100 locaties in Nederland, België en Duitsland
  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • Gratis en vrijblijvende taxatie
  • Meer dan 30.000 positieve recensies
  • Veiligheid en privacy die is gewaarborgd
  • Lid van de Antwerpse Diamantbeurs
  • DGA gecertificeerde diamantair

Het verschil tussen het aantal facetten

Het aantal facetten op een diamant verschilt per diamantvorm en facet patroon. Ook kan het zijn dat een diamant vorm geen kollet facet heeft omdat de diamant erg scherp wordt geslepen. Door extra diamantfacetten te slijpen, wordt de reflectie van het licht beïnvloed. De meeste diamantvormen bezitten 56 tot 58 facetten. Deze zijn verdeeld over de diamant. Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende diamant facetten.


Diamant Tafel facet

Diamantwisselkantoor-Diamant-Tafel

Het diamant tafel facet is het bovenste gedeelte van een diamant en is daarom erg belangrijk. Wanneer een diamant is gezet in een sieraad is het tafel facet het eerste wat u ziet. Hier vindt u meer informatie over het tafel facet van een diamant.


Diamant Kroon facet

Diamantwisselkantoor-diamant-kroon

De kroon van de diamant is het gedeelte tussen de tafel en de rondist. Het kroon facet bestaat uit verschillende losse facetten rond het tafel facet. Meer informatie kunt u vinden op de pagina van het kroon facet van een diamant.


Diamant Rondist facet

Diamantwisselkantoor-Diamant-rondist

De rondist facet wordt ook wel gordel genoemd. Het is het breedste en smalste facet van een diamant die zich bevindt tussen de kroon en het paviljoen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het rondist facet.


Diamant Paviljoen facet

Diamantwisselkantoor-diamant-paviljoen

Het paviljoen facet is het gedeelte onder de rondist en de onderkant van de diamant, het kollet facet. Het aantal facetten op het paviljoen is per diamantvorm verschillend. Meer informatie over het paviljoen facet van een diamant.


Diamant Kollet

Diamantwisselkantoor-diamant-kollet-kullet

Het Kollet facet is de onderste punt van een diamant. Het is tevens het kleinste facet en soms kiest een diamantslijper ervoor om een kollet zo scherp te slijpen dat het kollet verdwijnt. De breedte van het kollet facet kan dus sterk verschillen. Meer informatie over het kollet facet van een diamant.