Baguette geslepen diamant

Baguette geslepen diamant

De baguette diamant. Een step cut geslepen diamant in een rechthoekige vorm. Afkomstig van het Franse woord ‘bague’, wat klein juweel betekent en een variant van de hogback geslepen variant. In dit artikel vertellen we u graag alles over deze bijzonder geslepen diamant. Het is namelijk een van de populaire diamant slijpvormen.

Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • Ontstaan van de baguette cut
  • Ontwikkeling van de slijpvorm
  • Kenmerken van een baguette diamant
  • Verschil tussen baguette en emerald diamant
  • Prijs en waarde van de baguette diamant
  • Vrijblijvende taxatie? Ontdek Goudwisselkantoor

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Bezoek dan eens Goudwisselkantoor. Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten zijn wij een vertrouwde partij voor een taxatie. Wist u dat wij deze geheel gratis aanbieden?

Ontstaan van de Baguette cut

‘Baguette’, een term waarbij we gelijk kunnen denken aan het Franse stokbrood. Hoewel de vertaling hier niet letterlijk van afstamt, kunt u wel de vergelijking maken met betrekking tot de lengte van de baguette cut.

De slijpwijze is inmiddels al meer dan honderd jaar oud. De herkomst vindt plaats tijdens het Art Deco- en Art Nouveau-tijdperk. Hierbij vallen de contrasterende structurele variaties op, waarbij baguette-diamanten in verschillende kleuren voorkomen.

Tegenwoordig zien we de baguette diamant veelal terug in designs en ringen, waarbij de vrouw centraal staat. Zo worden ze vaak gedragen als statement en symbool omtrent vrouwelijkheid met een klassieke tint.

 

Benieuwd naar de waarde?

Goudwisselkantoor taxeert goud, zilver, sieraden, maar ook diamanten. Stapt u ook binnen voor een gratis taxatie? Anderen gingen u al voor.

Ontwikkeling van de slijpvorm

De baguette is ontstaan uit een optimalisatie van de hogback slijpvorm. De hoge tafel was een van de opvallendste kenmerken. In het proces begon de slijper met het doormidden zagen van de ruwe diamant. Doordat hij deze helft nogmaals door het midden zaagde, ontstond er een ruit met lange facetten. De tafel van de baguette wordt gekenmerkt door een afgevlakte snede. Ook zijn er extra facetten toegevoegd aan de kroon en het paviljoen.

Al met al is de baguette vandaag de dag een diamant met groot oppervlak en strakke lijnen. Hoewel de klassieke slijpvorm teruggaat naar de 15e eeuw is de slijpvorm nog niet uit de tijd. Misschien oogt de diamant eenvoudig, het blijft een geliefde slijpvorm.

Baquette diamant

Kenmerken van een baguette diamant

Een Baguette diamant is een dunne, langwerpige, rechthoekige diamant. Baguettes kunnen bijna vierkant van vorm zijn, maar zijn vaker lang en dun, vaak ongeveer 5: 1 in lengte tot breedte.

Rechte randen

Baguette diamanten komen voor met rechte randen of met taps toelopende randen die naar binnen staan. Zo ontstaat er onderscheidt tussen “rechte” en “taps toelopende” baguettes.

Vergelijking met een emerald geslepen diamant

Vaak wordt de vergelijking gemaakt met het emerald geslepen diamant. Hierbij is het grootste verschil dat de hoeken van de baguette perfect vierkant geslepen zijn.

Slechts 14 facetten

Baguettes hebben “slechts” 14 facetten. Dat is namelijk echt een stuk minder dan bij klassieke slijpvormen, die er meestal meer dan 40 hebben. Baguettes worden dan ook wel aangeduid als eenvoudig. Ze zijn ook vaak niet heel groot. Toch zijn baguettes zeer geschikt voor verlovingsringen of trouwringen.

Deel van de step-cut familie

Gekenmerkt door rechte, duidelijk gedefinieerde facetten. Dit is typisch voor een diamant van het step-cut soort. Vandaar ook de overeenkomst met een Emerald en Asscher slijpvorm. Dat deze diamanten minder schittering hebben dan rond geslepen diamanten is een feit. Het uiterlijk is totaal anders.

Briljant geslepen baguettes?

Soms komt er een hybride versie voor van de baguette slijpvorm. Dan is er door de slijper meerdere facetten toegevoegd voor meer schittering en vuur.

Verschil tussen baguette en emerald diamant

Zoals al eerder aangegeven op deze pagina, is er slechts een klein verschil tussen de twee slijpvormen.

De belangrijkste verschillen

  • Het aantal facetten. Zo heeft de Baguette slechts 14 facetten. De Emerald heeft er 58;
  • De hoeken zijn anders afgeslepen. Zo hebben Baguettes een vierkante hoek, terwijl deze bij de Emerald diagonaal loopt. Ook zijn de Baguettes langer en smaller dan de Emeralds;
  • De Baguette wordt vrijwel nooit als middensteen gebruikt, terwijl dit voor de Emerald of Asscher wel gebruikelijk is;
  • De Baguette geeft optisch veel minder schittering. Dit komt met name door het lage aantal facetten. Baguettes worden vaak als complementerende diamant gebruikt als aanvulling op een andere selectie of vorm.

 

Prijs en waarde van de baguette diamant

Wanneer we de waarde van een baguette diamant vergeleken met een briljante of ronde slijpvorm, ligt deze een stuk lager. Over het algemeen ligt de kwaliteit van de baguette een stuk lager. Dit komt ook mede door de gevoeligheid tot oneffenheden door het lage aantal facetten.

Ook zijn baguette geslepen diamanten vaak een stuk kleiner dan andere slijpvormen. Dit beïnvloedt het aantal karaat, ofwel het gewicht en ook de prijs van de diamant.

4 C’s

Echter worden ook baguette diamanten beoordeelt op basis van de 4 C’s. Zo schatten we de waarde uiteindelijk in op basis van de kleur, helderheid, gewicht en ook de kwaliteit van de snede.

Kwaliteit

Over het algemeen zijn baguettes van iets mindere kwaliteit dan andere diamantslijpvormen. De 14 facetten produceren nu eenmaal minder schittering. Ook is het oppervlak in verhouding erg groot, wat zichtbare insluitsels goed zichtbaar maakt. Daarnaast zijn ze soms troebel en gevoeliger voor stoten.

Toch zijn baguettes uiterst toepasbaar en geliefd als accent-diamant. Ze combineren enorm goed met andere slijpvormen. Daarnaast wordt de baguette door juweliers gezien als betaalbaar alternatief om meer volume aan een ring toe te voegen.

Vraag een expert

Wanneer u de dagwaarde graag zou willen weten, is het verstandig om langs te gaan bij een ervaren taxateur. Deze kan de diamant beoordelen op de 4 C’s, maar kijkt ook naar ontwikkelingen in de markt.

Wat is de dagwaarde van uw diamant?

Kom langs voor een gratis waardebepaling.

Vrijblijvende taxatie? Ontdek Goudwisselkantoor

Uw diamanten gratis laten taxeren? Dat is mogelijk bij Goudwisselkantoor. Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van goud, zilver en diamanten, kennen we de markt, de trends en hebben we de tools in huis om uw diamant op waarde te schatten. Ook is het soms mogelijk om uw diamant direct te verkopen. U heeft zelf de regie. Vrijblijvend is dan ook echt vrijblijvend.

Met meer dan 140 locaties zijn wij dichterbij dan ooit. Ontdek Goudwisselkantoor in uw regio en stap gerust eens binnen. Het is ook mogelijk om vooraf een afspraak te maken.