Zuiverheid diamanten | Clarity

Diamant zuiverheid | Clarity

De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de onzuiverheden, ook wel inclusies genoemd. Echter, deze zijn met het blote oog slecht of niet zichtbaar. Om de zuiverheid van een diamant te bepalen wordt een microscoop gebruikt of een loep die 10x vergroot.

Onzuiverheden in diamanten zijn vaak kleine zwarte puntjes. Dat diamanten onzuiverheden bevatten is heel normaal. Diamanten zijn immers natuur producten. De diamant zuiverheid wordt in het Engels aangeduid met Clarity. Hoe hoger de zuiverheid van een diamant hoe hoger de waarde. Diamanten de foutloos zijn, Flawless, zijn zeer zeldzaam.

Het vaststellen van de zuiverheid van diamanten is een moeilijk proces. Elke diamant wordt apart beoordeeld op clarity. Op deze pagina worden de verschillende zuiverheden uitgelegd. Van Flawless tot Pique.

Flawless, Internally Flawless | FL & IF

diamantwisselkantoor-diamant-zuiverheid-FL-IF

Diamanten met een FL kwalificatie zijn zeer zeldzaam. FL staat voor Flawless wat foutloos betekend. Deze diamanten hebben geen interne en externe fouten. Een diamant met de zuiverheid IF heeft ook geen interne fouten maar kan wel kleine vlekken op het oppervlakte vertonen.

Very Very Slightly Included | VVS1 & VVS2

diamantwisselkantoor-diamant-zuiverheid-vvs1-vvs2

Diamanten met een VVS1 zuiverheid zijn zeer helder. VVS staat voor Very Very Slightly Included. Bijna geen inclusies dus. Deze zijn met het blote oog niet waarneembaar. De kleine inclusies bevinden zich op het paviljoen. De VVS2 heeft inclusies op de bovenkant van de diamant.

Very Slightly Included | VS1 & VS2

diamantwisselkantoor-diamant-zuiverheid-vs1-vs2

Diamanten met een zuiverheid van VS1 & VS2 zeer geschikt. VS betekend Very Slightly Includes, weinig zichtbare inclusies. Deze zijn niet zichtbaar met het blote oog en kunnen makkelijk worden gemaskeerd door extra facetten te slijpen. Bij step cut diamanten zijn ze wellicht beter zichtbaar.

Slightly Included | S1 – S2 -S3

diamantwisselkantoor-diamant-zuiverheid-SI1-SI2

De meeste diamanten hebben een zuiverheid van S1 – S2 of S3. De S staat voor Slightly, bijna geen inclusies. De onzuiverheden zijn alleen zichtbaar met een loep die 10 keer vergroot. Deze diamanten hebben kleine imperfecties en microscopische fouten. Vaak kleine puntjes of wolkjes.

Pique | P1 – P2 – P3

diamantwisselkantoor-diamant-zuiverheid-I1-I2-I3

De Pique wordt ook included genoemd. Deze zuiverheid is het minste van kwaliteit. De inclusies zijn makkelijk waarneembaar met een loep en hebben invloed op de schittering en vuur van de diamant. Door de grote hoeveelheid inclusies is deze diamant gevoelig en kan sneller breken.