Historie Diamanten | De ontwikkeling van diamant slijpen

Diamant historie | Diamanten slijpen in de 14e eeuw

Het slijpen van diamanten is een ambacht wat al sinds de 14e eeuw wordt uitgeoefend. Hiervoor werden ruwe diamanten gebruikt van ruwe octaëder vorm die vlak werden geslepen waardoor er diamanten werden gemaakt die we ook wel puntslijpsel noemen.

Diamant historie | Diamant slijpen in de 15e eeuw

In de 15e eeuw ontwikkelde men het tafelslijpsel. Dit was verbeterd ten opzichte van het puntslijpsel door een deel van de octaëder af te slijpen. Ook de punt aan de onderzijde, ook wel kollet genoemd, werd erg belangrijk en door vier hoekfacetten hieraan toe te voegen ontstond het oude achterkantslijpsel.

Diamanten met oude slijpvormen hebben geen schittering of vuur. In de middeleeuwen was een diamant enkel waardevol door zijn glans en hardheid. Echter, het tafelslijpsel heeft een zwart uitzicht en dat is in die tijd veel te zien in de kunstwereld, maar in die periode waren het edelstenen zoals robijn, saffier en smaragd veel meer in sieraden verwerkt.

In 1476 maakte Lodewyk van Berquem uit Brugge een absolute symmetrie in de positie van de facetten op de diamant. Hij maakte nieuwe slijpvormen zoals pendeloque en briolette, dit zijn peervormige diamanten met driehoekige facetten aan beide zijden.

Diamant historie | Diamant slijpen in de 16e eeuw – Roos slijpsel

Rond de 16e eeuw werd in Amsterdam en Antwerpen het roos slijpsel gemaakt. Dit was ook gemaakt met symmetrisch geplaatste driehoekfacetteen maar was aan de onderzijde plat en daarom bij uitstek geschikt om in gouden sieraden te verwerken. De verschillen tussen beide plaatsen is te zien aan het aantal facetten op de diamant.

Diamantwisselkantoor-Amsterdamse-roos-Antwerpse-roos

Diamant historie | Diamant slijpen in de 17eeuw – Peruzzi briljant

De eerste briljant slijpvormen werden halverwege de 17e eeuw toegepast. Deze noemde men ook wel Mazarins. Deze diamanten hadden 7 facetten aan de bovenzijde (ook wel kroonzijde genoemd). Later in de 17e eeuw voegde diamantslijper Vincent Peruzzi er nog 16 facetten aan toe wat het totaal aantal facetten op 33 bracht. Daarom noemen we dit de Peruzzi briljant. Deze diamant versterkte de schittering van een geslepen diamant en omdat men in die tijd het maken van ronde diamanten niet beheerste waren deze diamanten de eerste met afgeronde hoeken en vierkanten.

Diamantwisselkantoor-oude-slijp-vormen

Tot het einde van de 17e eeuw zijn diamanten alleen gekloofd, waarbij men rekening moest houden met natuurlijke breukvlakken binnen in de diamant. Deze oude briljant slijpsels zijn te herkennen aan een geringe licht-weerkaatsing in vergelijking met de huidige diamanten vanaf de 19e eeuw.

Diamant historie | Diamant slijpen in de 18eeuw – Bolsjewiek slijpsel

Diamantwisselkantoor-Bolsjewiek-slijp-vormTijdens de 18e eeuw werd het kussenslijpsel en het Europees slijpsel ontwikkeld wat een andere facetindeling had op de diamant en daarmee een rondere vorm. Dit slijpsel kreeg de naam Bolsjewiek-slijpsel wat uiteindelijk een voorloper was van de meest moderne diamantvorm die wij nu kennen.Het Bolsjewiek-slijpsel komt men vaak in oude juwelen tegen en heeft aan de bovenzijde nog de oorspronkelijke vierkante kristalvorm waardoor de ruwe diamant behouden bleef maar daardoor is de reflectie dof van kleur.

Diamant historie | Diamant slijpen in de 19eeuw – Marcel Tolowksy

In de 19e eeuw werden er volop ontwikkelingen gemaakt met het bewerken van diamanten. Nieuwe technieken en gereedschappen voor het maken van diamanten worden volop ontwikkeld. In 1919 komt Marcel Tolowksy er achter via geometrische berekeningen dat reflectie van licht en vuur het belangrijkst zijn voor de ideale diamant slijpvorm. Dit alles vormt de basis voor nieuwe slijpvormen die nu in de 21e eeuw worden toegepast en tegenwoordig door verschillende computermodellen worden berekend met als doel de ideale balans tussen schittering en vuur te vinden waardoor nieuwe slijpvormen worden gecreëerd.

Vanaf de 20ste eeuw zijn diamanten gemaakt in de volgende slijpvormen

Diamantwisselkantoor-Type-Diamant

Alle diamanten die hierboven omschreven worden, zijn inwisselbaar in combinatie met gouden sieraden bij het Diamantwisselkantoor. Bezoek een van onze kantoren.