Waarde van een diamant bepalen | 4 C’s

Hoe bepaal ik de waarde van een diamant?

Om de waarde te bepalen van een diamant wordt deze door de vier C’s gegradeerd:


Color | De kleur van een diamant

Diamant wordt op kleur gegradeerd door de diamantair van het Diamantwisselkantoor. Deze maakt gebruik van een set Masterstones. In deze set zitten verschillende stenen die als voorbeeld dienen. Om de diamanten op kleur te graderen worden de verschillende stenen met elkaar vergeleken. De diamantair zal zo de kleur van de diamant vaststellen. De kleur van de diamant wordt uitgedrukt in letters. Diamanten met de letter D behoren tot de beste kwaliteit. Deze diamanten zijn wit en helder van kleur. Uiteraard zijn deze diamanten zeer zeldzaam. De kleuren N-Z behoren tot de laagste kwaliteit en zijn ook geler. Naast de kleur van de diamant moeten we ook rekening houden met de andere 3 C’s. Cut (slijpvorm), carat (karaat) en clarity (zuiverheid of wel de kwaliteit).diamantwisselkantoor-4-c-diamant-color

Meer informatie over de kleur van diamant.

Cut | De slijpwijze van een Diamant

De Cut van de diamant wordt het maaksel genoemd. De kwaliteit van het maaksel is onderverdeeld in drie onderdelen. De proporties, afwerking en de symmetrie. Bij elke slijpvorm wordt naar deze drie criteria gekeken.

Zo ook bij de meest bekende geslepen vorm. De briljant geslepen diamant. Deze diamantvorm wordt ook wel de round brilliant cut genoemd. Deze slijpvorm heeft 57 facetten. De briljant is populair door zijn mooie schittering. De facetten laten de stenen fonkelen. De vorm van de diamant heeft niet zoveel invloed op de waarde. Het is ten slotte een kwestie van smaak. De wijze van het plaatsen van de facetten heeft wel invloed op de waarde. Het goed plaatsen van de facetten heeft invloed op de kwaliteit dus ook de waarde.

Proporties van het slijpen  | Proportion

diamantwisselkantoor-slijpsel-proporties

Afwerking van het slijpen  | Polish

diamand-ideal-excellent-very-good-cut  diamand-shallow-good  diamand-deep-Fair-Poor

De symmetrie van het slijpen | Symmetry

diamant-te-lang diamant-te-kort Symmetrie van het slijpsel

Meer informatie over het slijpsel van een diamant.

Carat | Karaat

Het aantal karaat van een diamant wordt bepaald door het gewicht van de diamant. Een diamant van 1 karaat bestaat uit 100 punten. Een diamant van 0.5 karaat bevat dus 50 punten. Voor een exacte bepaling van de karaten van een diamant hebben wij in ons Diamantwisselkantoor speciale meetapparatuur.

diamantwisselkantoor-diamanten-grote-karaat

Meer informatie over het karaat van een diamant.

Clarity | Diamant zuiverheid

De zuiverheid zegt iets over de uitstraling van de diamant. Als deze helder en vrij is van onzuiverheden, ook wel inclusies genoemd. Echter, deze zijn met het blote oog slecht zichtbaar zodat je met een loep van 10 x vergroting hier zorgvuldig naar moet kijken.

De clarity van een diamant zegt iets over de schoonheid. De zuiverheid wordt bepaald door de helderheid en de inclusies (insluitsels). Een diamant die vrij is van insluitsels wordt ook wel loepzuiver, flawless genoemd. De onzuiverheden zijn met het blote oog niet waarneembaar. Dit is alleen maar te zien onder een loep die 10x vergroot. Het moet dan ook zeer zorgvuldig worden bekeken.

Onzuiverheden in diamanten zijn vaak kleine zwarte puntjes. Dat diamanten onzuiverheden bevatten is heel normaal. Diamant is immers een natuurproduct. Het aantal onzuiverheden in een diamant bepalen de clarity en dus ook de waarde. Zo kan het zijn dat een grotere diamant met meer onzuiverheden goedkoper is dan een kleinere met minder onzuiverheden.

De beste zuiverheid van diamanten wordt aangeduid met IF of LC. Deze afkortingen staan voor Internally Flawless of Loupe Clean. Er wordt ook wel eens F voor Flawless gebruikt (krasvrij). Door gebruik kan de diamant veranderen in een IF of LC.

Andere zuiverheden worden aangeduid met de letters VVS (VVS1 en VVS2) wat Very Very Slightly Included betekent, VS (VS1 en VS2) wat Very Slightly Included betekent, SI (SI1, SI2 en SI3) wat Slightly Included betekent en ten slotte P (P1, P2 en P3) wat Piqué betekent. Een Piqué diamant heeft zichtbare onzuiverheden.

Diamantwisselkantoor-Zuiverheid-Clarity-diamanten

Meer informatie over de zuiverheid van een diamant.

Waarde van diamanten

De waarde van diamanten is, zoals beschreven, afhankelijk van de 4 C’s. Colour, Cut, Carat en Clarity. Naast de kwaliteit van de diamant is ook de internationale diamantprijs van belang. De koers bepaalt de waarde van een diamant en is dus aan schommelingen onderhevig.

Kleine diamanten met een laag karaat hebben weinig waarde. Het kan voorkomen dat kleine diamantjes (0.3 karaat) verwerkt zijn in sieraden zoals een collier. De totale waarde van het sieraad gaat dan een rol spelen. De aanschafwaarde van dergelijke sieraden is vaak erg hoog. Het maken van sieraden met diamanten is een tijdrovend proces. De kosten van het smeden, zetten van de diamanten en de marge van de verkopende partij maakt dat het verschil bij verkoop best groot kan zij. Ook de invloed van de diamantprijs kan een rol spelen.

Voor actuele prijzen, veiling of taxatie van diamanten willen wij u van harte welkom heten in een van onze kantoren. Met meer dan 50 locaties is er altijd een Diamantwisselkantoor in de buurt.

Overzicht waarde bepaling volgens het HRD

diamanten