Prinses geslepen diamant | Diamant vormen

Prinses geslepen diamant

De prinses geslepen diamant is na de briljant geslepen diamant het meest populaire diamant slijpsel. De prinses geslepen diamant wordt vaak gezet in een gouden ring en heeft door zijn hoekige vorm veel zet-mogelijkheden.

Diamandwisselkantoor-prinses-geslepen-diamand-zijkantDiamandwisselkantoor-prinses-geslepen-diamand-bovenkant

Prinses geslepen diamant | Geschiedenis

In 1961 slijpt in Londen de diamantslijper Arpad Nagy voor platte diamanten een ‘Profile cut’. Dit is de eerste aanzet tot de uiteindelijke prinses geslepen diamant. Hij maakte een combinatie tussen de step cut en briliant cut.

In 1971 wordt de Barion cut geslepen door Basil Watermeijer, een Zuid-Afikaanse diamantslijper. Hij wide zijn vrouw Marion een diamant cadeau doen. Meer dan 15 maanden heeft hij aan het ontwerp gewerkt en haar naam in het slijpsel toegevoegd. De Barion. De diamant wordt rechthoekig geslepen met ronde hoeken. Door de diamant in 62 facetten te slijpen krijgt de diamant meer schittering en gewicht. Meerdere slijpvormen hebben dezelfde patronen zoals de radiant en de quadrillion.

Diamantwisselkantoor-Prinses-geslepen-Barion-cut

In 1979 wordt door drie diamantslijpers Betzalel Ambar, Ygal Perlman en Israel Itzkowitz. Het doel was een vierkant geslepen diamant met de kenmerken van een rond briljant geslepen diamant. De naam Princess Cut wordt dan officieel aangenomen.

De verdeling van de facetten bij een Prinses geslepen diamant.

Een prinses geslepen diamant lijkt veel op een ruwe diamant. Dit voordeel is dan ook dat er minder verlies optreedt bij het slijpen. Bij een rond geslepen briljant slijpsel bijvoorbeeld is er een verlies van 50%. Bij het slijpen van een Prinses geslepen diamant is dat 10 tot 20%. Het slijpen van de rechte lijnen is moeilijk en kwetsbaar. Deze diamant vorm kent tussen de 57 en 76 facetten waardoor een goed geslepen diamant prachtig schittert.

De Prinses geslepen diamanten worden op twee verschillende manier geslepen. Dit is de French corner en de Bezel corner. De verschillen zijn te zien aan de bovenkant van de diamant.

De French Cut

Bij de “French Cut” zijn de hoeken slank en daarom meer gevoelig voor inclusies in de punten waardoor ze gevoeliger zijn en sneller beschadigen. Op deze afbeelding zijn de verschillen te zien vanaf de bovenkant van de French Cut. De tweede afbeelding toont de originele French cut met aan aan de linker en rechter zijde variaties op deze slijpwijze.

Diamantwisselkantoor-Prinses-bezel-cut-geslepen

De Bezel Cut

De “Bezel Cut” is minder gevoelig voor schade. Er zijn meer facetten toegevoegd op de ‘corners’. Op deze afbeelding zijn drie varianten afgebeeld waarvan de tweede de originele Bezel Cut is. Aan de linker en rechter zijde zijn varianten van deze slijpwijze te zien. Ook deze varianten zijn te zien vanaf de bovenkant van de diamant.

Diamantwisselkantoor-prinses-geslepen-bezet-cut-en-variaties

Chevrons

Het aantal facetten aan het Paviljoen zijn (onderkant-zijkant) ook variabel. Zo heb je 2, 3 of 4 facetten. Hoe meer facetten er worden geslepen hoe mooier de schittering en vuur van de steen. Een prinses geslepen diamant met 4 Chevrons is moeilijker symmetrisch te slijpen. De meeste diamanten hebben 2 of 3 chevrons. Op de afbeelding wordt aan de linkerkant de zijkant getoond en aan de rechterzijde de onderkant van de diamant.

Diamantwisselkantoor-Prinses-geslepen-chevrons

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal conclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.