Peer geslepen diamant | Diamant vormen

Peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant is een combinatie van een rond geslepen diamant en de marquise geslepen diamant. Deze combinatie van slijpvormen wordt ook wel Pearl drop genoemd. De peer geslepen diamant dient in een goede symmetrie geslepen te worden. De ronde hoeken, schouders, moeten gelijk zijn en mogen geen rechte facetten bezitten. Door de punt van de ring naar uw nagels te dragen worden uw vingers optisch langer en smaller. Dit geldt ook voor de ovaal en de marquise slijpvorm. Deze slijpvorm wordt dan ook vaak gebruikt bij verlovingsringen.

Diamantwisselkantoor-peer-diamantdiamantwisselkantoor-peer-geslepen-diamant-zijkant

Peer diamant geschiedenis

Het peer slijpsel is ontstaan in 1458 en is geslepen door Lodewijk van Brugge. Een hele oude slijpvorm die veel werd gebruikt door de elite in colliers, ringen en zelfs kronen. De slijpvorm is niet alleen zeer geschikt voor witte diamanten maar ook gekleurde diamanten zoals gele en rode.

Ratio van een Peer geslepen diamant

De peer geslepen diamant heeft 58 facetten en wordt op verschillende manieren geslepen en komt in verschillende ratio’s voor. Deze verschillende verhoudingen, breder of smaller, worden in verschillenden juwelen gebruikt. Bij oorbellen bijvoorbeeld wordt vaak een verhouding van 1:6 gebruikt. De Rondist is korter en de totale diepte langer wat de diamant smaller maakt. Bij een bredere verhouding wordt de rondist breder. Veel gebruikt bij colliers. De juiste verhouding is 1.55 – 1.75. Deze ratio wordt veel gebruikt bij ringen. Een goede symmetrische ratio in het slijpsel is dan meer van belang. De peer geslepen diamant wordt veel gebruikt bij gekleurde diamanten.

diamantwisselkantoor-hoogte-en-breedte-ratiodiamantwisselkantoor-peer-geslepen-diamant-ratio

Peer diamant slijpen

Het symmetrisch slijpen van een Peer diamant is vakwerk. Weinig slijpsels hebben de juiste verhouding of hebben geen goede symmetrie. De schouders, de bolling aan de bovenkant, moeten mooi rond geslepen worden anders wordt hij hoekig aan de bovenkant. Veel diamant slijpers doen dit om het karaat van de diamant groter te maken. De kwaliteit van de bolling wordt niet meegenomen in de waarde van een diamant.

Bow-Tie effect bij Peer geslepen diamant

Bij spotlicht is het Bow-Tie effect goed zicht. Wanner de steen wordt gekanteld zijn zwarte ‘driehoekjes’ zichtbaar. Dit komt omdat het licht niet terug kaatst naar de buitenkant van de diamant. Dit gebeurt door een verkeerde uitlijning van de facetten. Vaak wordt dit opgelost door een extra facet te slijpen op het Kollet, de punt aan de onderkant van het slijpsel.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal conclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.