Ovaal geslepen diamant | Diamant vormen

Ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant is een veel gebruikte vorm voor ringen. Net als de Marquise geslepen diamant maakt het de vinger optisch smaller en langer. Dit ovale slijpsel wordt ook veel toegepast op andere edelstenen, zoals robijn, en synthetische stenen.

Diamantwisselkantoor-ovaal-geslepen-diamant-bovenkant Diamantwisselkantoor-ovaal-geslepen-diamant-zijkant

Ovaal geslepen diamant | Geschiedenis

De ovaal geslepen diamant is al meer dan 200 jaar bekend. Maar in 1960 kwam de Russische diamantslijper Lazare Kaplan met de eerste moderne ovaal geslepen diamant. Kaplan kwam uit een diamantslijpers familie en werkte in Amerika. Hij was een meester in het verbeteren van slecht geslepen en niet symmetrische geslepen diamanten. Hij had een proces bedacht om diamanten kleiner te maken. Dit wordt cleaving genoemd. Hij maakte de slechte diamanten kleiner en sleep ze opnieuw. Voor deze inspanning kreeg hij een plekje in de Hall of Fame. Hij werkte veel samen met zijn bekende oom Tolkowsky die wij kennen van de rond briljant geslepen diamant.

De verdeling van de facetten bij een ovaal geslepen diamant.

Bij de ovaal geslepen diamanten zijn er tal van verschillende manieren waarop de diamant wordt geslepen. 4 mains, 6 mains en 8 mains. Het is aan de diamantslijper hoe de facetten worden geplaatst. Grote of kleine facetten en korte en lange facetten. De wijze waarop de diamant wordt geslepen heeft invloed op de schittering. Kleinere facetten zorgt voor meer schittering en reflectie. Een ovaal geslepen diamant heeft 58 facetten van 8 op de kroon en 4 tot 8 op het paviljoen. De rest van de minor facetten zijn variabel. Op deze afbeelding worden een aantal verschillende facetten getoond.

diamantwisselkantoor-ovaal-geslepen-diamant-verschillende-facetten

Ovaal-diamant-verhoudingDe ovaal geslepen diamant komt het beste tot zijn recht met een verhouding van 1.33 – 1.66. Deze verhouding wordt berekend door de lengte en de breedte van het slijpsel. Bij elk soort juweel wordt een passende ratio gezocht en is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Bij ovaal geslepen diamanten is deze verhouding zeer belangrijk want elke fout in de verhouding is direct zichtbaar. Smalle ovaal geslepen diamanten worden vaak gebruikt in solidair ringen omdat het de vingers optisch langer en smaller maakt.

Bow-Tie effect Ovaal diamant

diamantwisselkantoor-ovaal-geslepen-diamant-bow-tie-effectHet slijpen van een ovaal diamant komt heel nauwkeurig. Als de facetten niet goed worden uitgelijnd wordt het licht geblokkeerd en keer deze niet terug naar de bovenkant. Dit veroorzaakt zwarte plekken in de diamant wat het Bow-tie effect wordt genoemd. De zwarte plekken lijken op een vlinderstrik (bow-tie). Vaak wordt dit verholpen door een extra facet te plaatsen op het kollet. Dit wordt een Frans Kollet genoemd. Het Bow-Tie effect komt ook vaker voor bij onder andere een Peer, hart en marquise geslepen diamant.

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal conclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.