Emerald geslepen diamant | Diamant vormen

Emerald geslepen diamant

De Emerald geslepen diamant is de eerste slijpvorm van diamanten en andere edelstenen. De naam van dit slijpsel is afkomstig van de edelsteen Emerald. Deze groene steen werd vierkant geslepen om zoveel mogelijk van de steen te behouden. Later werd de emerald slijpvorm gebruikt bij diamanten door laagjes van de ruwe diamanten af te slijpen.

Diamantwisselkantoor-Emerald-geslepen-diamant-bovenkant Diamantwisselkantoor-Emerald-geslepen-diamant-zijkant

Emerald diamant | Geschiedenis

De geschiedenis van dit slijpsel gaat meer dan 500 jaar terug. De emerald mineralen werden heel voorzichtig geslepen omdat deze steen zeer zacht is. Ze zochten een manier van slijpen waarbij er zoveel mogelijk overbleef van de steen zonder dat hij brak. Ze hadden immers niet het gereedschap en de kennis van nu.

Later in de Art-Deco jaren, 1920 tot 1939, was de emerald cut zeer populair. Steeds werden er meer facetten toegevoegd en in 1940 kreeg de moderne emerald zijn huidige vorm.

De verdeling van de facetten bij een Emerald geslepen diamant.

De Emerald geslepen diamanten worden niet briljant geslepen, zoals de meeste diamanten, maar krijgt step facetten (step cut). Deze naam komt van het trap (step) gewijs plaatsen van de facetten. 3 rijen steps boven en 3 onder aan de steen.

diamantwisselkantoor-Emerald-step-cutDiamantwisselkantoor-Emerals-step-cut-facetten

De Emerald geslepen diamant heeft 58 facetten die zijn onderverdeel in 25 op de kroon, 25 op het paviljoen en 8 op de rondist. De tafelbreedte van de steen is zeer groot. Inclusies zijn dus goed waarneembaar. Een hoge kwaliteit steen is dus zeer belangrijk.

De ratio, verhoudingen, van de emerald kan sterk verschillen. De meest gebruikte verhouding is 1:5 wat de steen rechthoekig maakt. Deze ratio wordt veel gebruikt bij ring in combinatie met emerald stenen. Vingers worden door deze smallere vorm langer en veel eleganter. Ook de prijs van deze slijpvorm maakt de emerald zeer populair. Deze vorm is natuurlijk en heeft een beetje de vorm van een ruwe diamant. De diamantslijper hoeft dus minder weg te slijpen dan bij een briljant geslepen diamant.

Diamantwisselkantoor-Emerald-ratio

Bow-Tie effect bij Emerald geslepen diamant

Diamanantwisselkantoor-Emerald-geslepen-Bow-Tie-effectZoals bij vele diamant slijpsels komt ook bij de Emerald het Bow-Tie effect voor. Als de step facetten niet helemaal correct worden geslepen wordt het licht niet goed weerkaatst wat donkere plekken kan veroorzaken. Op deze afbeelding is goed te zien dat aan de linker- en rechterkant van de tafel donkere plekken te zien. Dit wordt niet mee genomen in de kwaliteitseisen. Het is een kwestie van smaak.
De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal conclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.