Cushion geslepen diamant | Diamant vormen

Cushion geslepen diamant

De cushion geslepen diamant was zeer populair in de 19e eeuw en werd weer populair in de Art Deco periode (rond 1930). De cushion geslepen diamant wordt veel gebruikt in ringen. De stenen worden in verschillende verhoudingen, ratio’s, geslepen en ook de patronen van de facetten kunnen verschillend zijn. De duurste diamanten in de wereld zijn geslepen in een cushion vorm.

Diamantwisselkantoor-Cushion-diamant-bovenkantDiamantwisselkantoor-Cushion-diamant-zijkant

Cushion geslepen diamant | Geschiedenis

Het woord Cushion komt uit het Engels en kan worden vertaald als kussen. Ook wordt deze vorm Pillow-shape genoemd. De vorm is een combinatie van een vierkant met ronde hoeken. De antique geslepen diamant is meer rechthoekig van vorm.

De facetten en slijpwijze cushion geslepen diamant.

De Cushion geslepen diamant zijn onder te verdelen in:

  • Cushion briljant
  • Cushion Modified briljant

Wat is een Cushion briljant

De cushion briljant diamant is te vergelijken met die van een rond geslepen briljant. De facetten in het paviljoen, de onderkant van de steen, zijn groter met een middelgroot Kollet en de tafelbreedte is kleiner. De grotere facetten lijken op een ster. De fonkeling is breder dan de modified geslepen diamant. De Vintage diamant komt niet veel meer voor en is minder populair.

Wat is een Cushion Modified briljant

De Cushion Modified briljant is eigenlijk een upgrade van de oude vorm. Door de ontwikkeling van Marcel Tolkowsky werden er facetten toegevoegd en in plaats van horizontale lijnen meer schuine lijnen. Door het toevoegen van facetten onder de rondist krijgt de diamant meer schittering en vuur. Ook de vorm van de diamant is vierkanter dan de oude slijpsels. Een echte vaste ratio is er niet maar een verhouding van 1.1 tot 1.2 komt het meest voor.

Crushed Ice bij Cushion diamant

Het Crushed Ice effect komt voor bij Modified geslepen cushion diamanten. Door de facetten korter te maken bereiken ze niet de rondist. De schittering wordt dus geconcentreerd op het midden van de diamant in plaats van de hele diamant. Dit effect is goed waarneembaar onder LED licht. Door de facetten korter te maken is er minder verlies en maakt dit de steen goedkoper. Want de schittering van de diamant wordt niet meegenomen in de beoordeling van een diamant.

Diamantwisselkantoor-Cushion-Crushed-Ice-diamant

X-Factor bij Cushion geslepen diamant

De X-Factor Cushion diamant is een variant op de Crushed Ice geslepen Cushion. Ook deze behoort tot de variant met 4 grote facetten. Bij de Crushed Ice versie zijn de facetten korter maar nu lopen de facetten door tot de hoeken van de kroon en raken ze de rondist. Dit vormt een -X- aan de onderkant van de steen. Tussen de poten van de x zijn extra facetten aangebracht om de steen niet alleen in het centrum te laten schitteren maar over de hele steen. Tevens wordt de tafel iets verhoogd.

Diamantwisselkantoor-Cushion-x-Factor-diamant

Wat is een Old Mine cut

The Old Mine cut en de Old European cut zijn vintage slijpvormen die werden geslepen in de 16e eeuw en was de meest gebruikte vorm. De naam Old Mine cut komt uit de tijd dat er diamanten alleen werden gevonden in mijnen in Brazilië. De old mine cut komt dicht bij de vorm van een ruwe diamant. Als er in de wereld meer diamanten worden gevonden wordt Old voor de naam geplaatst.

Diamantslijpers moesten met weinig middelen diamanten slijpen vandaar dat de oude vintage diamanten niet echt mooi zijn geslepen. Vaak niet symmetrisch en dus ook niet zo populair. Met de komst van elektriciteit en beter gereedschap werden de stenen beter geslepen. De diamanten werden ook met andere ratio’s geslepen.

Diamantwisselkantoor-Cushion-old-mine-diamant

Voor certificering moet de Old Mine cut voldoen aan 3 van de 4 vereisten.

  • Tafelbreedte minder dan 53%
  • Kroonhoek groter dan 40%
  • Kollet grote moet middelgroot tot groot
  • Grote paviljoen facetten

Bij deze slijpvorm hebben ze het vaak over Chunky Cushion. Dit komt door de grote van de facetten, kleine tafel en een hoge kroon.

Cushion diamant met 4 Main Facetten

Cushion-4-main-facetten

Cushion diamanten met vier facetten op het paviljoen hebben grote facetten en een grotere schittering. Deze slijpvorm komt het meest voor.

Cushion diamant met 8 Main Facetten

Cushion-8-main-facettenCushion diamanten met 8 facetten op het paviljoen hebben een keer zoveel facetten wat ervoor zorgt dat er meer schittering waarneembaar is. Dit slijpsel lijkt meer op het ronde briljant slijpsel.

 

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal inclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.