Briljant geslepen diamant | Diamant vormen

Rond Briljant geslepen diamant

De meest bekende slijpvorm van een diamant is de rond briljant geslepen diamant. Dit diamantslijpsel kenmerkt zich door zijn schittering, vuur en helderheid. Door zijn kegelvorm wordt er maximaal licht gecreëerd. De briljant geslepen vorm kan in vele verschillende juwelen worden geplaatst. Dit is niet te zeggen voor andere slijpvormen. Dit is mede de reden voor veel mensen om te kiezen voor de rond briljant geslepen diamant.

Diamantwisselkantoor-Briljant-geslepen-diamant Diamantwisselkantoor-briljant-geslepen-vooraanzicht

Rond Briljant geslepen diamant | Geschiedenis

De eerste rond geslepen diamant wordt de Old European cut genoemd. De briljant geslepen diamant die we nu kennen wordt de modern briljant cut genoemd.

Old European Cut | Geschiedenis

De geschiedenis begint dus bij de Old European Cut. Als de Amerikaanse diamantslijper Henry Morse samen met ingenieur Charles Field een machine ontwikkelen die diamanten beter kon slijpen. Diamanten waren toen nog niet symmetrisch en mooi rond geslepen. Morse had een aantal ideeën om de diamant beter te slijpen.

  • Ronder slijpen van de diamant
  • De diamanten symmetrischer slijpen
  • Een redelijk smallere tafel
  • Achthoekige facetten op de tafel
  • Diepere paviljoens
  • De kroon verhogen door facetten te verlengen
  • Kortere paviljoen facetten

Al deze veranderingen werden niet echt geaccepteerd door de diamantslijpers in Europa. Maar dat veranderde toen de machine een update kreeg waardoor een elektrisch aangedreven zaag wordt toegevoegd om zo minder snijverlies tot het minimum te verkleinen. Dit betekende een revolutie in de diamantsector. Men kon de diamant daardoor beter en nauwkeuriger slijpen.

Deze Old European cut diamanten werden veel geslepen in de 19e en 20e eeuw.

Old European Cut of Vintage Cut
Diamantwisselkantoor-Old-European-Cut
Boven aanzicht | Onder aanzicht | Zij aanzicht 

Modern Briljant Cut | Geschiedenis

Morse bleef bezig om de diamant nog beter te slijpen. Morse heeft een aantal ideeën om de slijpvorm te perfectioneren. Om de helderheid van de diamant te verhogen moeten de hoeken van de kroon en het paviljoen kleiner worden. De tafel en de kollet worden kleiner en het paviljoen krijgt grotere facetten. Dit moest voor meer schittering zorgen en de helderheid verhogen.

Twee diamantslijpers Frank Wade en Marcel Tolkowsky bestudeerden de ideeën van Morse. In 1916 publiceert Wade zijn eerste bevinding. De hoeken van de kroon en het paviljoen zorgt voor de schittering van de diamant. De tafelbreedte zorgt voor de verspreiding van het licht. Hoe groter de tafel hoe meer vuur maar minder schittering.

In 1919 wordt de basis gelegd voor de beste symmetrie en proporties van de diamant. Naar aanleiding van Morse zijn ideeën en Frank Wade zijn bevindingen calculeert Tolkowsky op een wiskundige manier de beste verdeling van de facetten voor de rond geslepen diamant. Hij maakt de tafel groter, de kollet wordt smaller en krijgt langere paviljoen facetten. Late wordt de kollet nog smaller gemaakt en wordt dit de Standard Round Briljant cut genoemd. (SRB)

Het verschil van de slijpvormen is goed te zien naar aanleiding van de tafelbreedte. Hoe ouder hoe smaller.

Modern Brilliant diamond cut
Diamantwisselkantoor-Modern-diamond-Cut
Boven aanzicht | Onder aanzicht | Zij aanzicht 

De verdeling van de facetten bij een Rond briljant geslepen diamant.

Door computermodellen is het berekenen van de facetten en de juiste proporties nog veel beter geworden. Een goed geslepen moderne briljant heeft 56 of 57 facetten. Het verschil zit in het Kollet. De punt van de diamant behoort ook tot een facet. De facetten zijn een soort sneeën die nodig zijn om de diamant te vormen.

diamant-briljant-geslepen-vooraanzicht

8 facetten op de tafel (table)
8 facetten op de bezel (bezel)
16 facetten boven rondist (upper gridle)
16 facetten onder rondist (lower gridle)
8 facetten op de paviljoen (pavilion)
1 facet Kollet

 

 

De waarde van een diamant wordt mede bepaald door de 4 C’s.

  • Carat | Karaat is het gewicht van de steen
  • Color | Kleur van de steen. Van wit naar geel
  • Clarity | Helderheid wordt bepaald door de aantal conclusies, foutjes, in de diamant
  • Cut | Slijpsel. De kwaliteit van het slijpsel. Proporties, afwerking en symmetrie van het slijpen.

Voor meer informaties over de 4 C’s kunt u terecht op de pagina Waarde | 4 C’s.