Baguette geslepen diamant | Diamant vormen

Baguette geslepen diamant

Een Baguette geslepen diamant heeft vaak een langwerpige vorm met een verhouding van 5:1. De moderne baguette zoals we die nu kennen werd veel gebruikt in het begin van de 20ste eeuw. De strakke lijnen waren perfect voor de Art-Deco en Art-Niveau sieraden. De baguette geslepen diamant komt ook voor in een vierkante vorm. De meest voorkomende variant is de tapered baguette. De onderzijde van de steen is korter en wordt vaak gebruikt als zijsteen in ringen.

Diamantwisselkantoor-Baguette-geslepen-diamantDiamantwisselkantoor Baguette geslepen diamant

Baguette geslepen diamant | Geschiedenis

Baguette diamanten | Geschiedenis

De baguette geslepen diamant is een verbeterde versie van de hogback.  Dit oude slijpsel had een hoge tafel. De slijper begon eerst de ruwe diamantvorm, de octaëder, doormidden te zagen. Toen nog een keer doormidden en zo ontstond een ruitachtige vorm. De diamant had lange eenvoudige facetten. Door zijn grote oppervlakte en simpele lijnen werd de baguette geslepen diamant veel gecombineerd met robijnen en saffieren. Deze klassieke slijpvorm gaat terug tot de 15e en 16e eeuw.

Door de bovenzijde van de diamant af te vlakken ontstond er een tafel facet. Door extra facetten toe te voegen aan de kroon en paviljoen ontstond er een nieuwe slijpvorm. De baguette. Eenvoudig, klassiek en elegant.

De naam Baguette

De naam baguette komt voort uit het Franse woord bague. Wat klein juweel of ring betekend.  Deze slijpvorm werd veel gebruikt door edelen en koningshuizen. De slijpvorm leende zich perfect voor kronen, kruizen en sieraden.

De moderne baguette die wij kennen stamt uit het begin van de 20ste eeuw. De naam wordt vaak gelinkt aan Franse woord voor brood of in het Engels long rod, wat lange staaf betekend.

De baguette en hogback was een slijpvorm die vaak werd toegepast in sieraden. Vooral bij edelen en koningshuizen. De slijpvorm leende zich perfect voor kronen, kruizen en sieraden. De diamanten werden in die periode nog met de handgemaakt met eenvoudige gereedschappen.

Rond het jaar 1912 bracht Cartier de baguette geslepen diamanten terug. De strakke lijnen en geometrische vormen paste perfect in de Art-Deco stijl. Zoals in vele sieraden werd de baguette gecombineerd met andere slijpvormen en edelstenen.

Door zijn mooie slanke vorm is de baguette geslepen diamant nog altijd populair. Vooral als side stone, zijsteen, naast een centraal gezette steen, is de rechte en tappered versie erg populair. Ook wordt deze slijpvorm veel gebruikt in cocktail ringen, slavenarmbanden en art-deco oorbellen.

Facetten van een Baguette geslepen diamant

De baguette slijpvorm kent ongeveer 14 facetten en valt onder de step-cut slijpvormen. De facetten worden parallel geslepen aan de tafel.  Andere step-cuts slijpvormen zijn de emerald en asscher.

Taps toelopen baguette geslepen diamant

Facetten van de Tappered geslepen baguetteDiamantwisselkantoor Tapered cut Baguette diamant

De waarde van een baguette geslepen diamant

De waarde van een diamant wordt bepaald door de 4 C’s.

Carat | Karaat

Ring met tapered baguette diamant en emerald

Het gewicht van de steen bepaalt het karaat. Eén karaat weegt ongeveer 0.2 gram. Wanneer een diamant in een sieraad is gezet wordt de steen vaak gemeten. De meeste baguette geslepen diamanten hebben een laag karaat en worden vaak gebruikt als zijsteen. Deze ring heeft taps toelopende diamanten die fraai meelopen met de ring.

Color | Kleur

De kleur van een diamant loopt van wit, kleurloos, naar geelachtig. Bij baguette geslepen diamanten is kleur heel belangrijk. Het valt door het grote tafel facet namelijk heel erg op. Doordat er weinig facetten zijn hebben step-cut geslepen diamanten minder schittering. Een afwijkende kleur valt sneller op omdat ze vaak samen of met andere slijpvormen worden geplaatst. Ook het lichtinval wordt niet gebroken zoals bij briljant geslepen diamanten.

Clarity | Helderheid

De helderheid van een diamant wordt bepaald door het aantal insluitsels. Dit zijn zwarte puntjes die zichtbaar zijn met het blote oog of loep. Bij een baguette geslepen diamant is helderheid zeer belangrijk. De tafel is groot waardoor elke imperfectie zichtbaarheid is. De meest gangbare kwaliteit is VS (Very Small) of hoger.

Verhouding bij een Baguette geslepen diamantCut | Slijpsel

Bij het slijpen van een diamant zijn de verhoudingen heel erg belangrijk. De grootte, vorm en hoek moeten in goede proportie zijn. Bij een baguette geslepen diamanten is een verhouding van 1.5 tot 1.7 goed.

Normaal gesproken zijn baguette geslepen diamanten iets goedkoper dan de briljant geslepen stenen zoals de briljant, prinses of cushion slijpvorm. Wil je een hoog karaat baguette? Dan kunnen de prijzen hard oplopen.