Tafel facet diamant | Table facet

Waar bevindt zich het tafel facet

Het tafel facet bevindt zich op de bovenzijde van de diamant. Dit wordt aangegeven op de afbeelding hieronder. Dit grote facet wordt omringd door het star-facet en het bezel-facet, wat onderdeel is van het kroon facet. Als een diamant wordt geplaatst in een juweel is de tafel het meest zichtbaar. De kwaliteit is dus zeer belangrijk.

Diamant-Tafel

Wat is een tafel facet

Het tafel facet is het grootste facet aan de bovenzijde van een diamant. Het grootste facet, het tafel facet, is een vlak geslepen oppervlak wat lijkt op een tafel. De grote van de tafel kan bij elke diamant vorm verschillen. Een step cut geslepen diamant, zoals de marquise, heeft een groot tafel facet.

Hoe belangrijk is een tafel facet

Het tafel facet is een heel belangrijk onderdeel van een diamant. Het tafel facet zorgt namelijk voor de reflectie van licht naar het paviljoen en terug. Dit bepaalt hoe goed het licht door de diamant wordt geleid wat zorgt voor een goede verdeling van de schittering.

Diamantwisselkantoor-ideal-cut-licht-reflectie

De tafelbreedte wordt weergegeven in percentages van de totale breedte van de diamant. Een goede verhouding van het tafelfacet bepaalt de schittering en vuur van een diamant. Bij een rond briljant geslepen diamant is deze verhouding goed zichtbaar. Is de tafel groter dan normaal, dan is de diamant minder diep. Bij een smalle tafel is de diamant dieper.

Diamantwisselkantoor-tafelbreedte-shallow-cut-diamantDiamantwisselkantoor-tafelbreedte-deep-cut-diamantDiamantwisselkantoor-tafelbreedte-ideal-cut-diamant
Breede tafel – Shallow cutSmalle tafel – Deep cutGoede tafel – Ideal cut

Diamant tafel op het certificaat

Op een diamant certificaat wordt vaak een afbeelding getoond van de afmetingen en percentages van de diamant. Er zijn ook certificaten die de percentages alleen weergeven. Zo ook van het tafel facet. Het tafel facet wordt aangegeven in percentages van de totale breedte. Het tafel facet van een rond briljant geslepen diamant moet 53% of minder zijn. Een belangrijk aspect die wordt meegenomen bij de beoordeling van de slijpwijze bij het onderdeel proportions.

diamantwisselkantoor-slijpsel-proporties

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.