Rondist facet diamant | Gridle

Waar bevindt zich het rondist facet

De rondist wordt in het Engels Girdle genoemd wat vertaald kan worden als riem of gordel. Het rondist facet bevindt zich tussen de kroon en het paviljoen. Een verbinding tussen de tafel en het kollet. De rondist is het breedste deel van een diamant en de afmetingen van de lengte en de breedte worden in mm berekend.

Diamant-rondist

Wat is een rondist facet

Het rondist facet is een rij van facetten die een soort gordel, girdle, vormen op het breedste stuk van een diamant. Een rondist facet kan rought, polished of faceted zijn. Bij een briljant geslepen diamant zijn de facetten van de rondist meer driehoekig van vorm in plaats van mooi rond. Een step cut geslepen diamant is de rondist ronder en mooi gepolijst omdat de facetten in rijen worden geslepen. Een goed voorbeeld is de emerald geslepen diamant vorm.

Hoe belangrijk is het rondist facet

Het rondist facet is het punt waar de diamant wordt gezet, zoals in een ring. Als er veel verschil zit tussen de afmetingen van de rondist facetten komt dat niet ten goede aan de proporties van de diamant. Er wordt gekeken naar het smalste en dikste punt van de rondist en die moeten niet te veel verschillen.

Als een rondist te smal, Thin, is de kans op schade groter. Als een rondist dik is, Very Thick, lijkt de diamant optisch kleiner omdat de verhouding met de andere facetten niet goed is. Alle extreme gradaties, extreem thin of extreem thick, hebben invloed op de prestaties van een diamant. Ook heeft het invloed op het zetten van een diamant.

Een diamant komt het best tot zijn recht met een medium rondist met de afmetingen 6.49 x 6.47 x 3.94 mm en een percentage van 3%.

Diamant rondist facet op het certificaat

Bij de beoordeling van het rondist facet zijn er twee gradaties. De afmeting van het rondist facet en de afwerking. Deze gradaties zijn bij de 4 C’s geplaatst bij het onderdeel slijpsel (Cut).

De afmeting van het rondist facet

Bij het bepalen van de afmetingen van de rondist dikte worden de girdle bezel, girdle bone en de girdle valley opgemeten. De bezel girdle is het dikste punt, de girdle bezel het tweede dikste punt en het smalste punt is de girdle valley. Het gemiddelde wordt genomen en vergeleken met de totale breedte van de diamant. Deze moet in een goede verhouding zijn. Op een certificaat wordt gesproken over Thin, Medium en Tick. Een medium rondist facet heeft een dikte van 3% en heeft de voorkeur.

diamantwisselkantoor-rondist-facet-thindiamantwisselkantoor-rondist-facet-mediumdiamantwisselkantoor-rondist-facet-thick
Thin rondistMedium rondistThick rondist

Extremely Thin | Very Thin | Thin | Medium | Slightly Thick |  Thick | Very Thick | Extremely Thick

De afwerking van het rondist facet

Bruted  rondist facet

De afwerking van de rondist heeft invloed op de prestaties van een diamant. Een rondist die slecht is afgewerkt, Bruted, kan grijze reflecties geven onder het tafel facet.

Polished rondist facet

Een rondist met een gepolijste, polished, faceten en komt meer voor bij step cut diamant. Deze diamanten hebben facetten die in rijen zijn geslepen. Deze step cut facetten dienen scherp te zijn en recht.

Faceted rondist facet

Een faceted rondist komt het meeste voor bij briljant geslepen diamant vormen. De driehoekige facetten worden opgemeten en een gemiddelde genomen van het dikste en smalste punt. Deze moeten niet teveel afwijken.

Deze beoordelingen kunt u terug vinden op elk certificaat. Sommige certificaten hebben een afbeelding met de afmetingen en afwerking maar er zijn ook certificaten waar de technische informatie onder elkaar wordt weergegeven. Op de rondist worden ook vaak de naam of serienummer geplaatst.

diamantwisselkantoor-certificaat-afbeelding-rondist-facet

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.