Diamant paviljoen facet |Pavilion

Waar bevindt zich het paviljoen facet

Het paviljoen facet bevindt zich aan de onderzijde van een diamant. Het facet bevindt zich onder de rondist. Verschillende facetten vormen samen het paviljoen facet. De Lower Girdle facetten, paviljoen facet en het kollet facet. Het kollet facet wordt nog verder uitgelegd op onze site.

diamant-paviljoendiamantwisselkantoor-paviljoen-facetten

Wat is een paviljoen facet

Het paviljoen bestaat uit vele kleine en grote facetten. Het paviljoen facet kunt u zien als het onderste gedeelte van een diamant die begint bij het rondist facet. Het paviljoen facet is een samenstelling van 32 facetten die zijn ingedeeld in drie type facetten zoals eerder genoemd. De Lower Girdle facet, paviljoen facet en het optionele facet de kullet.

Lower Girdle facet

Het Lower Girdle facet zijn facetten direct onder de rondist. Deze worden gemeten in percentages van de totale diepte. Deze facetten werken samen met de star facetten en de upper girdle facetten.

Paviljoen main facet

Het paviljoen main facet zijn de onderste facetten die een verbinding vormen tussen de rondist en het kollet. In verschillende diamant vormen kunnen er 4, 6 of 8 mains zijn.

Kollet facet

Het kollet facet is één van de kleinste facetten van een diamant. Niet alle diamant vormen hebben een facet. De grootte van het facet kan verschillen.

diamant-lower-girdle-facetdiamant-paviljoen-facetdiamant-kullet

Hoe belangrijk is het paviljoen facet

Het paviljoen facet is een zéér belangrijk onderdeel van een diamant. Dit facet, samen met de kroonhoeken, zorgen voor de schittering en vuur van een diamant. Het paviljoen facet is een soort spiegel die het licht reflecteert wat het tafel facet absorbeert. De hoek en de diepte moeten goed in proportie worden geslepen omdat dit bepaald hoeveel licht er wordt gereflecteerd naar de tafel.

Als deze facetten niet nauwkeurig worden geslepen zal er licht ontsnappen naar de zijkant en onderkant van de diamant. Als het facet te lang is kan dit donkere plekken geven in het tafel facet. Dit wordt ook wel ‘Nailhead’ genoemd. Een paviljoen met een te korte lengte en een paviljoen hoek onder de 40 ° krijgt te maken met een soort cirkel, het zo genoemde ‘Fisheye’ effect. Het licht wordt niet goed gereflecteerd door de rondist facet.

Naast de lengte is ook de breedte van deze facetten belangrijk. Lange en smalle facetten in het paviljoen zorgen voor dunnere pijlen, arrows, en korte en lange facetten zorgen voor dikkere pijlen. Voor een mooie schittering en vuur moeten de facetten smal en lang zijn.

Diamant paviljoen facet op het certificaat

Op het diamant certificaat wordt alleen gesproken over de diepte van het paviljoen facet. Daarnaast wordt gesproken over de lengte van de lower girdle facets ook wel Halves Pavilion genoemd. Deze worden ook in percentages weergegeven. Bij een goed geslepen diamant moet het paviljoen facet ongeveer 42.5% – 43.5% zijn en een paviljoen hoek van ongeveer 40,5° – 41°.

diamantwisselkantoor-certificaat-afbeelding-paviljoen-facet

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.