Kroon facet diamant | Crown facet

Waar bevindt zich het kroon facet

Het Kroon facet bevindt zich aan de bovenzijde van een diamant onder het tafel facet en boven de rondist, Girdle. Dit wordt weergeven in de afbeelding hieronder. Naast het tafel facet is het kroon facet ook altijd zichtbaar als een diamant in een sieraad is geplaatst. De kroon bevindt zich vanaf de bovenzijde rondom de tafel.

diamant-kroon

Wat is een kroon facet

Het Kroon facet is een combinatie van het star facet, bezel facet, ook wel kite facet genoemd, en de upper girdle facet. Het kroon facet bestaat uit 32 facetten.

Star facet

Het star facet zijn kleine driehoekige facetten die rond het tafel facet zijn geplaatst. Deze kleine facetten vormen een ster rond de tafel vandaar de naam Star facet. De star facetten worden in de afbeelding weergegeven in de kleur blauw. Bij een briljant geslepen diamant zijn er 8 star facetten.

Bezel facet

De bezel facetten worden ook wel Kite facetten genoemd. De facetten worden geplaatst tussen de star facetten en lijken op een vlieger. Vandaar de naam Kite facet. De facet lijnen lopen vanaf de tafel tot aan de rondist. De bezel facetten worden weergeven in de kleur geel. Bij een briljant geslepen diamant zijn er 8 bezel facetten.

Upper Girdle facet

De upper Girdle facetten bevinden zich boven de rondist en aan de buitenzijde van de kroon. Deze worden weergeven in de afbeelding in de kleur groen. Bij een briljant geslepen diamant bevinden zich 16 upper girdle facetten.

diamantwisselkantoor-kroon-facetten-diamantdiamantwisselkantoor-kroon-facetten-diamant-bovenzijde

Hoe belangrijk is het kroon facet

Het kroon facet is een zeer belangrijk onderdeel van een diamant. De kroon facetten dienen op een goede manier geslepen en gepolijst te worden. De scherpte van de kroon facetten, in graden, en de grootte van de facetten zijn belangrijk. Deze worden mee genomen in de beoordeling. Ook moeten de facetten in een goede verhouding zijn met het tafel facet. Het goed slijpen van de kroon facetten is belangrijk omdat het licht van de diamant via de kroon en tafel binnenkomt. Wanneer de kroon facetten niet naar behoren worden geslepen zal de diamant dof worden en weinig vuur bezitten.

Diamant kroon facet op het certificaat

Op een diamant certificaat wordt vaak een afbeelding getoond met de afmetingen, percentages en de graden. Er zijn ook certificaten die alleen de afmetingen tonen en geen afbeelding.

Het kroon facet wordt beoordeeld op de kroonhoek en de hoogte van het kroon facet. Er wordt altijd uitgegaan van de totale breedte die 100% is. De kroon hoek moet ongeveer 40° zijn met een kroon hoogte tussen de 11 en 16%.

diamantwisselkantoor-slijpsel-proporties

Onze diamanten hebben een certificaat van HRD Antwerpen.