Diamant facetten

Diamant facetten | De betekenis van facetten

Diamant facetten zijn de vlak geslepen delen van een diamant. Door een diamantslijper worden sneeën aangebracht om zoveel mogelijk het licht te reflecteren. De diamantslijper zoekt naar een balans tussen de interne reflecties en kleur reflectie, scintillation genoemd.

Het verschil tussen het aantal facetten

Het aantal facetten op een diamant verschilt per diamantvorm en facet patroon. Ook kan het zijn dat een diamant vorm geen kollet facet heeft omdat de diamant erg scherp wordt geslepen. Door extra diamantfacetten te slijpen wordt de reflectie van het licht beïnvloed. De meeste diamantvormen bezitten 56 tot 58 facetten. Deze zijn verdeeld over de diamant. Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende diamant facetten.

Uit welke facetten bestaat een diamant

De kwaliteit van de diamant facetten heeft invloed op de waarde van een diamant. Deze verschillende diamant facetten zijn een soort onderdelen die de vorm, schittering en vuur van een diamant sterk beïnvloeden. De facetdiepte en de grootte van een facet zijn van elkaar verschillend.

Alle diamant facetten worden hieronder getoond. Voor meer informatie over een diamant facet kunt u klikken op de afbeelding.

Diamant Tafel facet | Table

Diamantwisselkantoor-Diamant-TafelHet diamant tafelfacet is het bovenste gedeelte van een diamant. Het tafel facet is belangrijk. Wanneer een diamant is gezet in een sieraad is het tafel facet het eerste wat u ziet. Hier vindt u meer informatie over het tafel facet van een diamant.

Diamant Kroon facet | Crown

Diamantwisselkantoor-diamant-kroonDe kroon van de diamant is het gedeelte tussen de tafel en de rondist. Het kroon facet bestaat uit verschillende losse facetten rond het tafel facet. Meer informatie kunt u vinden op de pagina het kroon facet van een diamant.

Diamant Rondist facet | Girdle

Diamantwisselkantoor-Diamant-rondistHet rondist facet wordt ook wel gordel genoemd. Het is het breedste en smalste facet van een diamant die zich bevindt tussen de kroon en het paviljoen. Meer informatie over het rondist facet van een diamant.

Diamant Paviljoen facet | Pavillion

Diamantwisselkantoor-diamant-paviljoenHet paviljoen facet is het gedeelte onder de rondist en de onderkant, het kollet facet. Het aantal facetten op het paviljoen is per diamantvorm verschillend. Meer informatie over het paviljoen facet van een diamant.

Diamant Kollet | Culet

Diamantwisselkantoor-diamant-kulletHet Kollet facet is de onderste punt van een diamant. Het is tevens het kleinste facet en soms kiest een diamantslijper er voor om een kollet zo scherp te slijpen dat de kollet verdwijnt. De breedte van het kollet facet kan dus sterk verschillen. Meer informatie over het kollet facet van een diamant.