Diamant

Diamant eigenschappen

Diamanten, door vele mensen al eeuwen begeert door zijn schoonheid. Ze worden daarom vaak gebruikt in sieraden als symbool van schoonheid en liefde. Het woord “diamant” komt van het Griekse woord “Adamas” wat staat voor onoverwinnelijk, onverslaanbaar. Naast de schoonheid van diamanten zijn er meer factoren die diamanten interessant maken.

Hoe ontstaat een diamant?

Diamanten worden gevormd door enorme druk en warmte. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan bij de kern van de aarde. Op zo’n 200 kilometer ontstaat een enorme atmosferische druk, tienduizenden atmosferen, en een temperatuur van ongeveer 2000 graden. Zo worden koolstofdeeltjes gekristalliseerd. Zo wordt grafiet, wat ook bestaat uit zuiver koolstof, diamant. Deze prachtige steentjes worden dan ook vaak gevonden bij vulkanen. Vulkanische gesteente wordt uit de kern van de aarde gespoten en zo komen de meeste diamanten aan de oppervlakte.

Eigenschappen van diamanten

  • Samenstelling
  • Hardheid
  • Splijtbaar
  • Isolerend

Samenstelling van een diamant

Diamanten zijn edelstenen die bestaan uit 1 atoom koolstof. Deze atoom heeft een viervlakstructuur die met drie dimensies aan elkaar gebonden zijn. Grafiet lijkt enorm op de samenstelling van diamant alleen zijn de atomen binnen de diamanten veel dichter met elkaar verbonden.

Hardheid

Diamant heeft als eigenschap enorm hard te zijn. Mineralen, waartoe diamant behoort, heeft op de schaal van Friedisch Mohs, de hoogte waarde van 10. Deze Mineraloog heeft een schaal gemaakt van 1 tot 10 om de hardheid van mineralen aan te geven.

1 tot 2 = Zacht
3-6 = Middel hard
8-10 = Edelsteenhardheid

Door deze eigenschap wordt diamant, naast sieraden, ook veel in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld te boren en te zagen.

Splijtbaar

Diamanten kunnen worden verdeeld in vier delen. Bij vele kristallen en edelstenen is dat vaak niet mogelijk.

Isolerend

Diamant is een slechte geleider. Door deze bijzondere eigenschap is het dus toepasbaar in de industrie. Je kunt ervoor kiezen om diamant te gebruiken als isolator (stroom blokkeren) of juist stroom toe te staan. Diamant geleidt warmte 5 keer sneller dan koper.